Ook na zes maanden nog risico op postnatale depressie

nieuws Ook 6 tot 12 maanden na de bevalling bestaat nog altijd kans op een postnatale depressie. Dat meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een onderzoek bij ruim 1200 Amerikaanse vrouwen.

De vrouwen werden na 1-3 maanden, 6 maanden en een jaar na de bevalling ondervraagd op basis van een gestandaardiseerde vragenlijst. Daarbij werd nagegaan of ze in de afgelopen 2 weken ofwel ‘meerdere dagen’ last hebben gehad van 9 depressieve symptomen, meer dan de helft van de dagen van 5 symptomen of dagelijks van 4 symptomen.

Na 6 maanden had 11% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, een verhoogde kans op een depressie; een derde van hen had een sterk verhoogde kans. Van de vrouwen die na 6 maanden nog laag scoorden ontwikkelde na een jaar nog eens 6% een verhoogd risico. In totaal kreeg bijna 14% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, in het eerste jaar depressieve symptomen. Symptomen van angst of somberheid in de eerste maanden, een eerdere depressie, een laag opleidingsniveau en ongehuwd zijn vergrootten het risico.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram