Ook na zes maanden nog risico op postnatale depressie

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Ook 6 tot 12 maanden na de bevalling bestaat nog altijd kans op een postnatale depressie. Dat meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een onderzoek bij ruim 1200 Amerikaanse vrouwen.

De vrouwen werden na 1-3 maanden, 6 maanden en een jaar na de bevalling ondervraagd op basis van een gestandaardiseerde vragenlijst. Daarbij werd nagegaan of ze in de afgelopen 2 weken ofwel ‘meerdere dagen’ last hebben gehad van 9 depressieve symptomen, meer dan de helft van de dagen van 5 symptomen of dagelijks van 4 symptomen.

Na 6 maanden had 11% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, een verhoogde kans op een depressie; een derde van hen had een sterk verhoogde kans. Van de vrouwen die na 6 maanden nog laag scoorden ontwikkelde na een jaar nog eens 6% een verhoogd risico. In totaal kreeg bijna 14% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, in het eerste jaar depressieve symptomen. Symptomen van angst of somberheid in de eerste maanden, een eerdere depressie, een laag opleidingsniveau en ongehuwd zijn vergrootten het risico.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram