Multivitamines tijdens zwangerschap zinloos

123-vitamin-alles-8-18.jpg

nieuws Zwangere vrouwen die normaal en gezond eten hebben geen extra vitaminekuur nodig. Veel van deze vitaminen en mineralen zijn zinloos en duur. Te veel vitamine A kan zelfs schadelijk zijn voor de baby. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het gespecialiseerde BMJ-tijdschrift Drug and Therapeutic Bulletin waarin eerdere onderzoeken naar de effecten van foliumzuur, vitamine D, vitamine C, E en A, ijzer en multivitaminen worden geanalyseerd. De meeste studies die wél voordelen van deze vitamines aantonen werden uitgevoerd in derde wereldlanden waar ondervoeding voorkomt.

Alleen een supplement met foliumzuur en vitamine D-supplementen zijn zinvol. Vitamine D stimuleert de botvorming van de baby en foliumzuur vermindert het risico op open ruggetje (neurale buisdefecten). De aanbevolen hoeveelheid vitamine D bedraagt 20 microgram per dag en voor foliumzuur 400 µg per dag.

Bron:
http://dtb.bmj.com/content/54/7/81.full
http://www.nhs.uk/news/2016/07July/Pages/Pregnancy-supplements-dont-help-just-take-vit-D-and-folic-acid.aspx


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram