Maken kunstmatige zoetstoffen baby's dikker?

123-baby-eten-dik-05-16.jpg

nieuws Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap dagelijks dranken met kunstmatige zoetstoffen drinken, hebben een verhoogd risico dat hun baby te zwaar weegt. Dat schrijven Canadese en Amerikaanse onderzoekers in het vakblad JAMA Pediatrics.

De onderzoekers volgden ruim 3.000 zwangere vrouwen en hun baby's. De moeders noteerden tijdens hun zwangerschap hoeveel gezoete dranken ze dagelijks dronken (light frisdranken, koffie en thee gezoet met kunstmatige zoetstoffen). Ongeveer een kwart van de vrouwen gebruikte kunstmatige zoetstoffen en vijf procent consumeerde dagelijks een of meer drankjes met kunstmatige zoetstoffen. Eén jaar na de bevalling werd de BMI van de baby gemeten. De baby's van de vrouwen die dagelijks zoetstoffen gebruikten, hadden na één jaar een twee keer zo grote kans op overgewicht. Merkwaardig genoeg werd een dergelijk verband niet teruggevonden voor gesuikerde frisdranken.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat een mogelijk verband wordt aangetoond tussen kunstmatige zoetstoffen tijdens de zwangerschap en overgewicht. Ze benadrukken dat hun onderzoek niet kan aantonen dat het om een oorzakelijk verband gaat. Zo bleken de vrouwen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten bijvoorbeeld vaker zelf overgewicht te hebben en ongezond te eten, wat uiteraard ook een effect kan hebben op het gewicht van hun baby.

De onderzoekers sluiten evenwel een oorzakelijk verband niet uit. Zo kunnen bepaalde kunstmatige zoetstoffen de darmflora verstoren. Het zou kunnen dat vrouwen die veel zoetstoffen consumeren daardoor bepaalde bacteriën aan hun kinderen doorgeven die bijdragen tot overgewicht. Een andere mogelijke verklaring is dat kunstmatige zoetstoffen het metabolisme, de manier waarop ons lichaam suiker verwerkt, kunnen verstoren, en zo overgewicht bevorderen.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram