Hoger sterfterisico bij bevalling in weekend?

Laatst bijgewerkt: december 2015
123-txt-weekend-12-15.jpg

nieuws Baby's die in het weekend worden geboren, hebben een grotere kans om te sterven dan baby's die midden in de week ter wereld komen. Ook bij de moeders zouden er meer complicaties optreden tijdens het weekend. Dat blijkt uit een onderzoek in Britse ziekenhuizen gepubliceerd in The BMJ. De onderzoekers analyseerden ruim 1,3 miljoen geboortes tussen 2010 en 2012.

Sterfterisico
Van maandag tot en met vrijdag overlijden 6,5 per duizend pasgeborenen binnen de eerste zeven dagen. Op zaterdag en zondag is dat 7,1 per duizend geboortes. Dat komt neer op een verhoogd risico van 7 %.
Wanneer er wordt gekeken per dag, dan is dinsdag de dag waarop de minste baby's overlijden, donderdag sterven de meeste pasgeborenen. De meeste geboorten gebeurden op donderdag, zondag werden het minst aantal baby's geboren.
Ook was er een iets hoger risico (6 %) op letsels bij het kind tijdens het weekend, en werden baby's die tijdens het weekend waren geboren iets meer opnieuw in het ziekenhuis opgenomen dan baby's geboren in de week.

Infectierisico
Bevallen in het weekend lijkt ook niet goed te zijn voor moeders. Zij kregen iets vaker infecties, van 8,2 per duizend bevallingen door de week tot 8,7 per duizend in het weekend (een verschil van 6 %). Ook is er meer kans op het uitscheuren van het perineum (de bilnaad).

Oorzaak?
Alhoewel het risico op overlijden van de baby's en op complicaties bij geboortes tijdens het weekend zeer klein is, verdient dit volgens de onderzoekers toch de nodige aandacht. In Vlaanderen zijn de sterftecijfers bij de geboorte vergelijkbaar met Engeland (ongeveer 6 per 1000 geboortes), maar is nooit onderzocht of er een verschil bestaat tussen bevallingen in het weekend en tijdens de week.
Volgens de onderzoekers heeft dit mogelijk te maken met een gebrek aan artsen en ander ziekenhuispersoneel in het weekend, al vonden de onderzoekers daarvoor geen bewijs.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram