Wat is een doula en hoeveel kost een doula jou?

123_m_zwanger_vrouw_dokter_consultatie.jpg

dossier Je hoort de term voortaan vaker en vaker: een doula. Maar wat is een doula precies? Is het een vroedvrouw? Een bevallingscoach? En hoeveel kost de hulp van een doula jou? Alle info op een rij.

Wat is een doula?

Een doula is (meestal) een vrouw die een zwangere vrouw en haar naasten begeleidt en ondersteunt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. De doula kan een persoon zijn die je al kent, maar je kan ook beroep doen op een professionele doula. Een doula biedt de ouders stabiliteit door haar betrokkenheid en ondersteuning op maat gedurende enkele maanden. Ze geeft praktische tips maar begeleidt de aanstaande ouders ook op emotioneel vlak.

Geen vroedvrouw

Een doula is geen vroedvrouw. Ze voert nooit een medische handeling uit (gebruik van medische materiaal, onderzoek...) en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. Haar begeleiding is complementair aan die van de vroedvrouw of van de arts en vervangt geen enkel medische opvolging van de moeder tijdens de zwangerschap en bevalling.

Hoeveel kost een doula?

Elke doula past persoonlijke tarieven toe die zijzelf vastlegt. Ze kan zich aanpassen aan de financiële situatie van elke familie. Sommige doula’s verkiezen een totaal tarief voor alle afspraken voor, tijdens en na de bevalling. Sommige mutualiteiten komen tussen in de kosten, daarvoor kan je best op voorhand informeren bij je ziekenfonds. Of je een doula nodig hebt, hangt compleet af van jouw wensen. Heb jij het gevoel dat je naast de medische begeleiding van je arts en vroedvrouw nog wat emotionele ondersteuning kan gebruiken? Of maak je je vaak zorgen over wat je allemaal nog in orde moet brengen? Dan kan een doula de perfecte oplossing zijn. Er zijn steeds meer doula's in België. Je kan hen makkelijk contacteren via de Vlaamse Federatie van Doula's

Volg je zwangerschap week voor week via onze weekkalender.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram