Beschermingsfactor zonnebrandcrème niet altijd juist

123-zonnecreme-07-15.jpg

nieuws Bij het merendeel van de anti-zonnebrandmiddelen (86%) staat de juiste zonbeschermingsfactor op het etiket vermeld. Bij 14% was de zonbeschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek onder 58 anti-zonnebrandproducten. Het ging daarbij om verschillende merken en prijscategorieën en om verschillende soorten anti-zonnebrandmiddelen zoals crèmes, milks, oliën, gels en sprays. Volgens de NVWA was de beschermingsfactor bij acht producten lager dan de factor die op de verpakking stond aangegeven. Waar dat het geval was, levert dit geen gezondheidsrisico op of zijn de producten inmiddels niet meer in de handel.

Niet alleen de zonbeschermingsfactor werd onderzocht, ook de aanwezigheid van UV-filters. Aanleiding om dit te onderzoeken was dat sommige UV-filters allergische reacties kunnen veroorzaken, vooral bij kinderen. Dat geldt vooral voor de stof octocryleen, dat vaak als UV-B-filter in anti-zonnebrandmiddelen wordt gebruikt. Deze stof werd twee keer aangetroffen in de monsters, terwijl dat niet op het etiket stond. In 2% van de onderzochte producten werd de maximaal toegestane concentratie van UV-filters overtreden. Verder blijkt uit de inventarisatie dat in alle producten filters aanwezig zijn die bescherming bieden tegen UV-A- en UV-B-straling. In geen enkel product werd het schadelijke nitrosamine aangetroffen.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram