Vertil je niet – fysieke overbelasting aanpakken

nieuws Vertil je niet! is de campagne die het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk in 2007 voert ter bestrijding van spier- en skeletaandoeningen. De campagne ondersteunt een geïntegreerde aanpak met drie hoofdelementen. Ten eerste: werkgevers, werknemers en de overheid moeten samenwerken om fysieke overbelasting tegen te gaan. Ten tweede: bij eventuele maatregelen moet rekening worden gehouden met de “volledige belasting van het lichaam”, dat wil zeggen alle factoren die lichamelijke spanning veroorzaken of het lichaam belasten, omgevingsfactoren zoals een koude werkruimte, en de lasten die getild worden. Ten derde: werkgevers moeten ervoor zorgen dat diegenen die lijden onder spier- en skeletaandoeningen, voor het werk worden behouden, kunnen revalideren en weer naar hun werk kunnen terugkeren.
Spier- en skeletaandoeningen vormen in Europa het meest voorkomende arbeidsgerelateerde gezondheidsprobleem. Miljoenen werknemers worden erdoor getroffen; 25% van de werkenden in de EU-27 klaagt over rugpijn en 23% meldt last te hebben van spierpijnen.
Spier- en skeletaandoeningen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door het manueel hanteren van lasten, herhaaldelijk buigen en draaien, zwaar lichamelijk werk en lichaamstrillingen. Het risico van deze aandoeningen kan toenemen naarmate het werktempo stijgt, de werkende minder plezier heeft in zijn werk, de functie hogere eisen stelt en het werk met meer stress gepaard gaat. Er bestaat ook een sterk onderling verband tussen het zenuwstelsel en het spierstelsel: aandoeningen van het bewegingsapparaat zijn van invloed op andere aspecten van de gezondheid, en omgekeerd kunnen andere gezondheidsklachten spier- en skeletaandoeningen veroorzaken. Spier- en skeletaandoeningen vormen de grootste oorzaak van verzuim in praktisch alle EU-lidstaten. In sommige landen is 40 procent van de kosten van schadevergoeding aan werknemers het gevolg van aandoeningen van het bewegingsapparaat, en gaat het om wel 1,6 procent van het bruto binnenlands product van het betreffende land. Door deze aandoeningen daalt de winstgevendheid van bedrijven en stijgen de sociale kosten voor de overheid.
Veel problemen kunnen worden voorkomen of aanmerkelijk worden beperkt wanneer werkgevers de bestaande wetgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid naleven en goede prakijken hanteren. Om fysieke overbelasting effectief aan te pakken, moeten er echter specifieke maatregelen worden genomen.
Vertil je niet! bereikt zijn hoogtepunt in de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk, die van 22 tot en met 26 oktober 2007 wordt gehouden en waarin een scala aan activiteiten en evenementen wordt georganiseerd in heel Europa.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram