Wereld Alzheimerdag

nieuws Elk jaar vindt op 21 september de Wereldddag Dementie plaats. De organisatie in Vlaanderen ligt in handen van de Vlaamse Alzheimerliga en wordt afwisselend in elke provincie georganiseerd. In 2007 is West-Vlaanderen aan de beurt. De manifestatie gaat door vandaag vanaf 13u30 in het KATHO, Forumgebouw, Doorniksesteenweg 145 te 8500 Kortrijk. Samen met Expertisecentra Foton en Sophia en talrijke West-Vlaamse organisaties deed de Vlaamse Alzheimer Liga een oproep om personen met dementie aan het woord te laten. Méér dan dertig projecten werden ingestuurd.

Tal van factoren kunnen leiden tot verschijnselen van dementie. Meestal is dementie het gevolg van het afsterven van het hersenweefsel, zoals bij de ziekte van Alzheimer of bij een multi-infarctdementie. Dementie kan ook het gevolg zijn van andere lichamelijke aandoeningen, zoals suikerziekte, of van alcoholvergiftiging. Soms hebben mensen verschijnselen die lijken op dementie. Dit is het geval bij depressie, schildklieraandoeningen, infectieziekten, bloedarmoede, tekort aan bepaalde vitamines, het gebruik van verkeerde of teveel medicijnen of na een narcose. In een aantal gevallen kan de behandeling van deze onderliggende oorzaken de dementieverschijnselen verminderen.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer is een vooralsnog ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. Alhoewel het ultieme geneesmiddel nog niet gevonden is, is het belangrijk om de ziekte van Alzheimer zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe eerder je erbij bent hoe meer mogelijkheden er nog zijn (het ziekteverloop vertragen, zorgen voor goede begeleiding van niet alleen de patiënt, maar ook de partner en familie).

Kenmerkend voor beginnende dementie zijn:
- ernstige vergeetachtigheid. Iemand met beginnende dementie heeft aanvankelijk vooral problemen met het kortetermijngeheugen en vergeet zowel details als hele delen van de meest recente gebeurtenissen. Mensen in deze fase van dementie zijn voortdurend spullen kwijt, vergeten afspraken, stellen steeds dezelfde vragen en vertellen telkens dezelfde verhalen.
- problemen met complexe en nieuwe situaties, zoals een vakantie of ziekenhuisbezoek. Dementerende mensen raken sneller het overzicht kwijt doordat het ordenen van gedachten niet lukt. Ze kunnen dingen niet meer goed organiseren en nemen vaker verkeerde beslissingen.
- verlies van het besef van tijd. De beginnende dementie uit zich ook doordat iemand niet meer weet welke dag of hoe laat het is. Ook inschatten hoelang iets duurt gaat moeilijker; een bezoek van een kwartier lijkt wel uren te duren.

Deze verschijnselen zijn aanvankelijk moeilijk te onderscheiden van gewone vergeetachtigheid en ouderdomsklachten. Bij een jonger iemand wijt de omgeving deze problemen gemakkelijk aan drukte en stress. Extra lastig is het dat beginnende dementie vaak gepaard gaat met depressie en lijkt op verschijnselen van depressie, zoals gebrek aan interesse en plezier, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
De naaste omgeving, veelal de partner, ontdekt meestal het eerst dat er iets mis is. Voor de buitenwereld proberen mensen hun problemen te verbergen of te bagatelliseren: 'Ach, dat is toch onbelangrijk' of 'al zo lang geleden', zeggen ze bijvoorbeeld. Ze ontwijken onderwerpen waar ze moeite mee hebben met slimme opmerkingen. Verder proberen ze de gaten in hun geheugen te vullen met verhalen van vroeger. De dementie kan ook gepaard gaan met achterdocht, agressie en het verstoppen of verzamelen van spullen.
Deze signalen kunnen ook de voorboden zijn van een andere ziekte of stoornis. Bij twijfels of vragen neemt u best contact op met uw huisarts.
www.alzheimerliga.be


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram