Grote vensters in een werkruimte zijn belangrijker dan je denkt

123-h-kantoor-licht-glas-09-20;jpg.jpg

nieuws

Een werkruimte waar veel natuurlijke lichtinval is, verbetert niet alleen de werkomstandigheden maar ook de efficiëntie aanzienlijk. De aanwezigheid van grote raampartijen in het kantoor of atelier maakt dus een groot verschil.
Wat doe je dan met een (oud) gebouw dat weinig lichtinval heeft? Daarvoor bestaat er ook een oplossing, want er zijn een aantal mogelijkheden waarmee het gebrek aan natuurlijk licht kan worden gecompenseerd. 

Een team van de Amerikaanse Mayo Clinic heeft een aantal werknemers uitgenodigd om gedurende drie maanden deel te nemen aan een onderzoek rond deze materie. Ze werden geïnstalleerd in een werkruimte  die overeenkwam met hun gebruikelijke werkplek en waar ook hun persoonlijke spullen en materiaal aanwezig waren. Daar hebben ze hun professionele activiteiten gedurende die periode gewoon verdergezet. Die werkruimte had twee vensters waarvan één naar het oosten en één naar het noorden georiënteerd was, specifieert het Franse weekblad Le Point. Om de twee weken werd de lichtinval anders ingesteld: constante natuurlijke lichtinval, geblindeerde vensters waarbij enkel kunstlicht voor licht zorgde, verduistering ‘s morgens om verblinding door (zon)licht te voorkomen, aanpassing van de gordijnstanden volgens het goeddunken van de werknemers, wijzigende gekleurde lichtinval … Alle andere elementen in de omgeving die een invloed op de werknemers zouden kunnen uitoefenen, zoals de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de ventilatie, de elektrische verlichting … werden constant en ongewijzigd gehouden. 
Gedurende die drie maanden hebben de onderzoekers elke dag een reeks fysieke, psychologische en cognitieve parameters geëvalueerd bij de werknemers die deelnamen aan het onderzoek: hun werkgeheugen, vermoeidheid, geïrriteerdheid, visuele problemen, concentratie, prestaties, absenteïsme … Uit de resultaten van die studie blijkt duidelijk dat de werknemers het meest efficiënt werken wanneer hun werkruimte baadt in daglicht en ze de mogelijkheid hebben om door het raam naar buiten te kijken. Volgens het onderzoeksteam is het daarom ook zeer belangrijk om met deze bevindingen rekening te houden bij het ontwerp van een werkomgeving, zeker bij een kantoorgebouw. 
Wat doe je dan met bestaande gebouwen waar er geen of onvoldoende vensters zijn of waar er onvoldoende daglicht is? In dat geval raden de onderzoekers aan, aldus Le Point, om de natuur naar binnen te halen in de vorm van planten of waterelementen (bv. een aquarium), om de ruimte aan te kleden met foto’s van natuurtaferelen, om zoveel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen zoals hout en steen te gebruiken… en last but not least om de werknemers te motiveren om naar buiten te gaan tijdens hun pauze(s). 

Bron: Building and Environment via Le Point

auteur: Juan Miralles, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram