Fotokopiëren is ongezond

nieuws Veel en langdurig fotokopiëren en het gebruik van zelfkopiërend papier is ongezond. Dat blijkt uit een uitgebreide Finse studie die gepubliceerd werd in het decembernummer van het American Journal of Epidemiology. De studie onderzocht 2.700 Finse kantoorbedienden.

Het gebruik van zelfkopiërend papier verhoogt het risico op chronische ademhalingsproblemen en respiratoire infecties zoals sinusitis en acute bronchitis, zegt de studie. Bij sommige mensen die langdurig met dit soort papier moeten omgaan, werden tot 80% meer klachten vastgesteld in vergelijking met mensen die dergelijk papier niet gebruiken. Ook klagen deze bedienden meer over een pijnlijke keel en keelirritaties, hoofdpijn, en huid- en oogirritatie. Volgens de onderzoekers gaat het hier niet om allergische verschijnselen, maar heeft het waarschijnlijk te maken met de oplosmiddelen en andere chemische stoffen die worden ingeademd en die via de vingers in contact komen met de huid en de ogen.

Ook bedienden die dikwijls achter het fotokopietoestel staan hebben meer gezondheidsklachten. Vooral irritaties van neus en keel worden vaak vastgesteld. Dit heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk te maken met chemische stoffen die vrijkomen bij het kopiëren, zoals vluchtige organische bestanddelen, ozon, enz.

Tenslotte stelden de onderzoekers vast dat ook mensen die langdurig aan het beeldscherm gekluisterd zitten, meer klagen over hoofdpijn en extreme vermoeidheid. Bij mensen die meer dan 11 uur per week aan een computerscherm zitten, werden tot 50% meer klachten over hoofdpijn genoteerd dan bij hun collega's die niet of nauwelijks de computer gebruiken.


Laatst bijgewerkt:
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram