Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

“Water met fruitsmaak is geen water”

Laatst bijgewerkt: februari 2020
123_water_schenken_glas.jpg

nieuws Water met frambozen-, mango- of appelsmaak, het klinkt gezond. Maar volgens een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop bevatten deze ‘gearomatiseerde waters’ naast water ook veel suikers, vruchtensappen en additieven. “Mensen denken dat ze water drinken omdat ze misleid worden door de producent, maar eigenlijk drinken ze gewoon limonade”, zegt Simon November van Test-Aankoop.

De voorbije jaren kwamen heel wat gearomatiseerde drankjes op de markt als alternatief voor frisdrank en limonade. Maar volgens Test-Aankoop zijn ze even slecht voor de gezondheid. “Er is sprake van healthwashing. De producten worden door de merken gezonder voorgesteld dan ze echt zijn. De verpakking doet denken dat het om water gaat en de dranken worden ook bij het water geplaatst in de supermarkt. Hierdoor denkt de consument dat het gezond is. Maar van de 26 onderzochte gearomatiseerde waters bleek de helft eigenlijk limonade te zijn”, zegt Simon November.

De organisatie klaagt aan dat de ingrediënten niet op een duidelijke manier staan vermeld op de verpakking. En diende daarom een klacht in bij de FOD Economie, zodat alle drankjes op basis van water waar suikers, vruchtensap en andere additieven aan toegevoegd zijn, als limonade worden beschouwd en niet als water. “We gaan de documenten opvragen en op basis daarvan zullen we bekijken wat gedaan kan worden”, zegt Miet Deckers, woordvoerder van minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).
“We zijn wel eerlijk”
Bij de producenten zijn ze niet onder de indruk en zijn ze niet van plan veranderingen door te voeren. “Het is wel degelijk een alternatief voor wie minder gesuikerde dranken wil drinken”, zegt Laura Brems van Coca-Cola (producent van Chaudfontaine) gesteund door de sectorfederatie VIFW . “We zijn eerlijk, want alle ingrediënten staan op de verpakking. En er zitten effectief calorieën in onze producten, maar wij communiceren daar openlijk over”, aldus Brems.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200201_04830390


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram