Vasectomie: sterilisatie van de man door zich te laten knippen

In dit artikel
Vasectomie: sterilisatie van de man door zich te laten knippen

dossier

Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken. Hierdoor kunnen zaadcellen uit de testikels niet meer bij de zaadvloeistof komen. Een sterilisatie heeft geen invloed op je seksleven. Je bent onvruchtbaar en kunt dus geen kinderen meer verwekken, maar je krijgt net als voorheen een erectie en een orgasme met ejaculatie (zaadlozing). Het enige verschil is dat het sperma bij de zaadlozing geen zaadcellen bevat.

Lees ook: Sterilisatie bij de vrouw

Voorbereiding

Om infectie te voorkomen, wordt je verzocht de avond voor de ingreep de beharing van de balzak zorgvuldig weg te scheren. De ingreep gebeurt doorgaans onder lokale verdoving. Je hoeft daarvoor niet nuchter te zijn. Neem je bloedverdunners? Dan zal de arts je bij een voorafgaande consultatie vragen om enkele dagen voor de operatie geen medicatie meer te nemen.

De operatie

123-sterilis-man-vasectomie-11-16.jpg
Onder plaatselijke verdoving maakt de dokter een kleine snede links en rechts in de balzak. Van beide zaadleiders wordt vervolgens een stukje verwijderd en de uiteinden worden afgebonden.
Tijdens de ingreep ervaar je een wat trekkend gevoel in de liezen, omdat daar de zaadleiders doorheen lopen.
De huid van de balzak wordt gesloten met een oplosbare hechting. Deze hoeft niet verwijderd te worden. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Na de operatie kan je opnieuw naar huis, al wordt je afgeraden om zelf naar huis te rijden. 

Thuis

Om een nabloeding te voorkomen, is het beter de rest van de dag rustig aan te doen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. Een pijnstiller zoals paracetamol kan verlichting brengen.
De volgende dag mag je weer douchen.

Na de operatie

Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk. Ga dus niet zwaar tillen of sporten. Wacht ook even met fietsen tot de wondjes zijn genezen. De eerste week wordt seksueel contact afgeraden. Hou er rekening mee dat je de eerste tijd na de ingreep nog steeds vruchtbaar bent.

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie en nabloeding komen zelden voor.
  • Geringe blauwverkleuring van de balzak en de basis van de penis zijn normaal.
  • Eventueel een druppeltje bloed uit de wondjes is niet erg, dat gaat vanzelf over.

Bij de volgende verschijnselen is het wel raadzaam om contact op te nemen met je arts:

  • koorts (boven 38º C)
  • flink gezwollen balzak
  • hevige pijn
  • het wondje blijft bloeden

De mogelijkheid bestaat dat de uiteinden van de zaadleiders toch weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid en vruchtbaarheid ontstaat. Die kans is echter uitzonderlijk klein: 'rekanalisatie' komt voor bij slechts 1 op 2000 patiënten.

Spermacontrole

Twee tot drie maanden na de ingreep wordt de steriliteit via een onderzoek van het zaadvocht gecontroleerd. Het mag geen zaadcellen meer bevatten. Wanneer dode of levende zaadcellen in het ejaculaat worden gevonden dient het spermaonderzoek eenmaal per 4-6 weken te worden herhaald tot er geen zaadcellen meer worden aangetroffen. Wanneer binnen een jaar na vasectomie nog zaadcellen worden gevonden, kan een nieuwe operatie worden aangeraden. Meestal wordt gevraagd dat voor de eerste controle een 15 à 20 zaadlozingen (1 à 2 per week) hebben plaatsgehad. In die tussenperiode is een extra voorbehoedsmiddel aan te raden.

Omkeerbaar?

Vasectomie is in principe een definitieve ingreep. In sommige gevallen kan een sterilisatie wel ongedaan gemaakt worden.

Bronnen:
https://www.uza.be
https://assets.uzleuven.be


Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram