Maximaal 5 g zout per dag

123-zout-zoutvat-170_07.jpg

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om de inname van zout te beperken tot maximaal 5 g per dag. Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde in een recent advies over zoutreductie om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag. De gemiddelde zoutinname van volwassenen in België bedraagt ongeveer 10,5 g per dag. Buitenshuis bereide voedingsmiddelen (in volgorde van belangrijkheid: brood, vleeswaren, sauzen, soepen, kaas, enz., …) en kant-en-klare gerechten leveren de grootste bijdrage aan de zoutinname (± 75%).

De nieuwe WHO-richtlijn adviseert tevens een dagelijkse inname van minstens 3,510 gram kalium. Een te hoge zoutinname en te lage kaliuminname leidt tot verhoging van de bloeddruk, wat het risico op hartziekten en een beroerte verhoogd. Kalium komt onder meer voor in bonen, noten, spinazie, koolsoorten, bananen en dadels.

Teveel zout kan de ontwikkeling van bloeddrukverhoging in de hand werken en een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Teveel zout is ook een risicofactor voor maagkanker en osteoporose. Op basis van gegevens uit de VS blijkt dat zelfs een reductie van 1 g zout per dag een aanzienlijk positief effect op de volksgezondheid zou kunnen opleveren.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram