Waarom de meeste diëten maar een jaar vruchten afwerpen

123-dieet-lintm-groenten-04-17.jpg

nieuws Diëten die gewichtsverlies en een lagere bloeddruk in de hand werken, verliezen na een jaar hun effectiviteit. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond, die 121 verschillende onderzoeken konden inkijken, goed voor een analyse van 22.000 patiënten van gemiddeld 49 jaar oud.

Wie een keto-, paleo- of ander populair dieet volgt, zal na zes maanden enkele kilo’s kwijt zijn en ook cardiovasculair een positief effect zien, wat de bloeddruk betreft bijvoorbeeld, maar na een jaar zwakt het effect grotendeels af. Dat melden de onderzoekers in het medische vakblad The BMJ. Uit een andere studie bleek al dat wie op dieet gaat binnen de twee jaar meer dan de helft van de kwijtgespeelde kilo’s terug bijkomt. Vijf jaar later plakt zelfs 80% van het verloren gewicht er terug aan.

Waarom hebben diëten maar een kortstondig effect?

We starten altijd heel gemotiveerd aan een dieet. En als het lijkt te werken, krijgen we nog een duwtje in de rug. Maar hoe meer we afvallen, hoe meer ons metabolisme vertraagt en hoe moeilijker het wordt om resultaat te blijven boeken. Daardoor laten we ons ontmoedigen en vallen we terug op ongezonde eetpatronen. 

Wat kunnen we daaraan doen? 

Je calorie-inname beperken werkt, maar daarnaast moet je ook voldoende bewegen om vetvrije lichaamsmassa te verkrijgen. Spieren dus. Hoe meer vetvrije massa, hoe sneller je stofwisseling en hoe meer je lichaam ook in rusttoestand verbruikt. 

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een traag metabolisme?

Bronnen:
www.bmj.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.healthline.com

Lees ook: 7 tips om je metabolisme te verbeteren

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram