Hoe gezond zijn rozijnen?

In dit artikel
Hoe gezond zijn rozijnen?

dossier

Rozijnen snacken is beslist gezonder dan te snoepen, maar de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, is vergelijkbaar. In tegenstelling tot snoep zijn rozijnen echter beter voor je bloedsuikerspiegel door hun hoge vezelgehalte. En ze bevatten veel waardevolle voedingsstoffen. Minder bekend misschien is dat ze ook veel pesticiden bevatten.

Lees ook: Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?

Soorten druiven

123m_rozijnen_2022.jpg
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Dit droogproces concentreert de voedingsstoffen en de suikers in druiven, en dus zijn rozijnen er zeer rijk aan. Enkele van deze gezonde stofen zijn ijzer, kalium, koper, vitamine B6, mangaan, borium en polyfenolen (een bepaalde groep van antioxidanten). De suikers in rozijnen zijn dan wel natuurlijk, met 64 gram suiker per 100 gram eet je de vruchten het best niet onbeperkt. Ze zijn gelukkig ook vezelrijk en geven je dus snel een verzadigd gevoel.

Afhankelijk van het gebruikte droogproces en het type druif, hebben rozijnen verschillende kleuren. De rode en zwarte soorten zijn vooral populair als tussendoortje door hun zoete smaak. Goudgele rozijnen voegt men vaak toe aan patisserieproducten. Deze rozijnsoort wordt behandeld met zwaveldioxide, wat hen een fruitigere, lichte smaak geeft. De grote, lichtbruine en veelzijdige sultanarozijn stamt van de zoete sultanadruif. Wereldwijd wordt deze druivensoort het meest geteeld. 

Gezondheidsvoordelen

Dankzij hun rijk voedingsstoffenpalet hebben rozijnen bepaalde gezondheidseffecten:

  • Onderzoek toont aan dat je door rozijnen te eten, minder risico loopt op hart- en vaatziekten. De vezels in rozijnen verlagen namelijk het LDL-cholesterol, wat de druk op je hart vermindert. Hun hoge kaliumgehalte verlaagt de bloeddruk en vermindert het risico op hartaandoeningen en beroertes.
  • Rozijnen bevatten krachtige antioxidanten, fytonutriënten genaamd. Daarvan is aangetoond dat ze het risico op chronische aandoeningen als diabetes, osteoporose en kanker verminderen. Ze zouden ook ontstekingsremmende, pijnstillende en hersenbeschermende eigenschappen hebben.
  • Door hun grote hoeveelheid oplosbare vezels bevorderen rozijnen onze spijsvertering en verminderen ze maagklachten. Ze bevatten ook wijnsteenzuur, een zuur met ontstekingsremmende eigenschappen dat de darmfunctie verbetert en de balans van bacteriën in de darm helpt te reguleren.
  • Bepaalde fytonutriënten in rozijnen, zoals oleanol- en linolzuur, hebben een antibacteriële werking. Dit helpt om tandplakvormende bacteriën in onze mond te beperken.

Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?

Pesticiden in rozijnen

Zijn er ook nadelen? Ja, en die huizen in de bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken bij hun teelt. Elke boer gebruikt namelijk een ander soort pesticide. In een doosje rozijnen kunnen dus al gauw meer dan tien gifsoorten samenkomen. Apart gemeten, zitten die pesticiden vaak onder de wettelijke norm en kunnen ze dus niet zoveel kwaad, maar over de combinatie van al die lage dosissen is men onvoldoende op de hoogte.

In schadelijke hoeveelheden kunnen pesticiden onder meer een effect hebben op de groeiontwikkeling van de hersenen of geslachtsdelen of op je hormoonhuishouding. Vanaf een bepaalde hoeveelheid zijn sommige pesticiden zelfs kankerverwekkend.

Lees ook: Pesticiden: hoe kan je bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk vermijden?

Lees ook: Lijst: minst en meest bespoten groenten en fruit

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.webmd.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram