Helpt vitamine C tegen verkoudheid?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-vitamin-c-citroen-170_10.jpg

nieuws Er bestaat al lang discussie of vitamine C al dan niet helpt tegen een verkoudheid.
Vitamine C gebruiken heeft weinig zin om een verkoudheid te voorkomen. Tenzij u een marathon loopt of een week gaat skiën. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van verschillende onderzoeken die is verschenen in The Cochrane Library

De Cochrane Collaboration is een internationale organisatie die alle gezondheidsinformatie kritisch doornemen om artsen en patiënten te helpen in het vinden van wetenschappelijk bewezen oplossingen.
Het dagelijks innemen van extra vitamine C (200 mg per dag), bovenop de normale inname via de voeding, is alleen zinvol bij mensen die intensief sporten (bv. maratonlopers, lange afstandskiërs) of die zware fysieke inspanningen in de kou leveren: bij hen zou een supplement van 200 mg per dag de kans op een verkoudheid halveren. De verklaring hiervoor is dat deze omstandigheden zorgen voor een verzwakking van het immuunsysteem waardoor ze sneller een verkoudheid oplopen. Vitamine C zou dat kunnen tegengaan. Bij ‘gewone’ mensen werd geen enkel positief effect vastgesteld om een verkoudheid te voorkomen.

Er is, ook bij gewone mensen, wel een licht verschil in duur en ernst van de verkoudheid: bij volwassenen die geregeld een vitamine C-supplement nemen, zou de verkoudheid 8% minder lang duren, bij kinderen 18%. Dat betekent concreet dat de verkoudheid geen vijf maar slechts 4,5 dag duurt. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om mensen die gedurende lange tijd vitamine C slikken. Als men pas start met vitamine C op het moment dat de symptomen beginnen, heeft het waarschijnlijk weinig of geen effect. Er zijn wel een paar studies met zeer hoge dosissen vitamine C (van 1 tot 8g per dag) die een licht effect aantonen op duur en ernst van de verkoudheid, maar andere studies tonen dan weer geen effect aan.

De veilige dosis van vitamine C is gesteld op maximaal 2 g per dag. Hogere dosissen zouden mogelijk vervelende bijwerkingen kunnen hebben, zoals diarree en nierstenen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram