Hebben we een tekort aan vitamine K?

123-pil-vitam-K-05-16.jpg

nieuws Recent verschenen er berichten in de pers over een tekort aan vitamine K. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maastricht zou liefst 40 % van de Nederlanders een ernstig tekort aan vitamine K hebben. Hierdoor kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen, omdat bloedvaten hun elasticiteit verliezen. Volgens biochemicus Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht is het zelfs zo erg dat hij de schade vergelijkt met het roken van twee pakjes sigaretten per dag.

Volgens een recent rapport van het Nederlandse RIVM zijn er echter geen aanwijzingen van een vitamine K-tekort bij volwassen Nederlanders. Aanbevolen wordt om dagelijks ongeveer 100 microgram vitamine K binnen te krijgen.

De Universiteit van Maastricht heeft zich dan ook gedistantieerd van het persbericht. Volgens het Cardiovasculair Onderzoeksinstituut Maastricht (CARIM) is het voorbarig om gezonde mensen ongerust te maken over onnodig gevaar op hart- en vaatproblemen vanwege een vermeend tekort aan vitamine K. Bij een gezond en evenwichtig eetpatroon krijgt een persoon voldoende vitamine K binnen.
Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we onder meer uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.

Waarschijnlijk is het geen toeval dat die berichten over een vitamine K-tekort opduiken net op het ogenblik dat een spin-off bedrijf van de Universiteit van Maastricht een apparaatje op de markt brengt om vitamine K-tekorten te meten...

Bronnen:
http://www.fnt.nl/actueel/94/persbericht-vitamine-kdeficintie-vs-vaatziekte.html
http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:309767&type=org&disposition=inline&ns_nc=1
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/vitamine-k-tekort-431/#.VzdUr9eBTyJ
http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide11/EersteNietinvasieveApparaatMeetRisicoVitamineKtekort1.htm


Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram