Geen bewijs voor vitaminesupplementen

nieuws Volgens een rapport van de American Council on Science and Health is er geen enkel bewijs dat vitaminesupplementen nodig of nuttig zijn. Daarmee reageert de Council op de groeiende trend om vitaminesupplementen te promoten voor alles en nog wat, van een gewone verkoudheid tot de preventie en/of de behandeling van hart- en vaatziekten of kanker.

De wetenschappelijke bewijzen dat vitamines en mineralen hart- en vaatziekten of kanker kunnen voorkomen zijn meestal afkomstig van studies waarin de effecten van groenten en fruit werden bestudeerd, zo stelt de Council. Vermits deze voedingsproducten veel vitamines en mineralen bevatten, veronderstelt men ook dat die vitamines en mineralen alleen dat ook wel zullen doen. Maar dat is allesbehalve bewezen. Meer zelfs, diverse studies met supplementen tonen geen of zelfs een omgekeerd effect aan : sommige supplementen zouden het risico op bepaalde ziekten doen toenemen.

Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van recente wetenschappelijke studies over vitamine B en hart- en vaatziekten, over antioxidantia en kanker, betacaroteen en oogaandoeningen, calcium en osteoporose, enz. Besluit van de studie: voor gezonde mensen is het belangrijkste advies dat ze moeten zorgen voor een evenwichtige en afwisselende voeding met veel groenten en fruit, maar beperkt in vet.

In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap en bij oudere of zieke mensen, kunnen bepaalde supplementen (zoals foliumzuur tijdens de eerste weken vand e zwangerschap) wel zinvol zijn.

Het volledige rapport 'Vitamins and Minerals' kan gratis gedownload worden op de internetsite van de American Council on Science and Health: www.acsh.org


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram