Cholesterolremmers hebben wel, vitaminen geen invloed op vaatziekten

nieuws Recent verschenen twee studies over de effecten van het cholesterolremmende geneesmidden simvastatine, en één over de effecten van een combinatie van anti-oxiderende vitamines (per dag 600 mg vitamine E + 250 mg vitamine C + 20 mg beta-caroteen) op het risico van vaatziekten.

De studies werden uitgevoerd bij 20.536 personen (40 tot 80 jaar oud) met een hoog risico op overlijden door een vaatziekte (patiënten met een gekende vaataandoeningen, met diabetes of mannen van 65 jaar of ouder met verhoogde bloeddruk).
Behandeling met simvastatine gedurende 5 jaar verminderde het risico op een eerste ernstig vasculair accident (hartinfarct, hersentrombose…) gevoelig bij alle patiënten. Het is voor de onderzoekers duidelijk dat meer patiënten dan tevoren werd aangenomen, voordeel kunnen hebben van een behandeling met simvastatine. Er wordt benadrukt dat de gunstige resultaten werden gezien met simvastatine in een dosis van 40 mg per dag, en dat hogere doses mogelijk niet even veilig zijn.
Bij de patiënten die de vitaminencombinatie kregen, werd geen statistisch significant voordeel in termen van overlijden of van risico van ernstige coronaire accidenten. Er werd een geringe toename van totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed gemeten. Volgens de onderzoekers is verdere aanbeveling om dergelijke vitaminen te nemen op basis van de huidige kennis niet te rechtvaardigen is.

simvastatine= Zocor® (merknaam)
Bron: Folia Pharmacotherapeutica januari 2003


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram