Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Vis eten houdt je langer gezond

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Bepaalde vetzuren in vis helpen je mogelijk om langer gezond te blijven. Dat heeft een studie van de Amerikaanse Tufts University uitgewezen. Vooral bij omega 3-vetzuren in zeevruchten zou het effect het grootst zijn.

Hogere gehaltes aan omega 3-vetzuren, die in vis, noten, groene bladgroenten en lijnzaadolie voorkomen, kunnen volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ geassocieerd worden met een grotere kans op gezond ouder worden. Volgens co-auteur Heidi Lai, een doctoraatsstudente aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University is het effect bij omega 3-vetzuren uit zeevruchten het grootst.

Vijfentwintig jaar opgevolgd
De onderzoekers volgden gedurende vijfentwintig jaar meer dan 2600 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar op. Ze namen bloedstalen om de gehaltes aan omega 3-vetzuren te meten aan het begin van de onderzoeksperiode, vervolgens zes jaar later en uiteindelijk nog eens zeven jaar daarna. Daarbovenop vulden de proefpersonen gedetailleerde vragenlijsten in over hun voedingspatroon.

Na vijfentwintig jaar werd vastgesteld dat slechts 11% van alle proefpersonen onder de noemer 'gezond verouderen' kon worden geplaatst. De aanwezigheid van omega 3-vetzuren speelde daarbij een belangrijke rol. In vergelijking met proefpersonen met lagere gehaltes van deze vetzuren in het bloed, hadden diegenen met hogere vetzurengehaltes tot 18% minder kans om ongezond te verouderen.

Zeevruchten én vis
Uit het onderzoek is gebleken dat hoofdzakelijk omega 3-vetzuren uit zeevruchten een positief effect op het verouderingsproces meebrengen. De proefpersonen met de beste scores qua gezond verouderen gaven ook aan meer vis te eten dan de andere proefpersoenen. Zij aten tot twee keer per week vis.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181018_03854724


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram