Schaal- en schelpdieren kunnen perfect in cholesterolarm dieet

nieuws In tegenstelling tot wat vroeger vaak werd gezegd, zijn er geen redenen meer om schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, garnalen, kreeft, enz.) uit een hartvriendelijke voeding te schrappen.
Ze bevatten weliswaar relatief veel cholesterol (vooral garnalen staan bekend als cholesterolrijk (240 mg/100 g). Mosselen bevatten daartegen minder dan 100 mg per 100 g), maar tal van onderzoeken hebben aangetoond dat niet zozeer het cholesterolgehalte in voedingswaren een negatieve invloed heeft, maar wel de verzadigde vetten die ze bevatten. Nu is het zo dat schaal- en schelpdieren in het algemeen, en mosselen in het bijzonder, heel arm aan vetten zijn. Honderd gram mosselen bevatten bv. maar vier gram vet. Bij gevogelte is dat bijvoorbeeld zes tot tien gram.
Bovendien zijn schaal- en schelpdieren – meer nog dan vis – arm aan verzadigde vetzuren en rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral dan van het type n-3. Dat zijn vetten die essentieel zijn voor ons lichaam, maar die we niet zelf kunnen aanmaken. Ze zouden een positieve invloed hebben op de triglyceriden, vetten in het bloed waarvan het gehalte laag moet blijven met het oog op hart- en vaatziekten.
Wel moet je zuinig omspringen met de bijhorende frietjes en de vette dipsausjes.


Laatst bijgewerkt: december 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram