Wat is het syndroom van Ramsay-Hunt?

dossier

Het Ramsay-Huntsyndroom is een infectie wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, ook gekend als herpes zoster. Dat is het virus dat ook verantwoordelijk is voor de waterpokken en zona (gordelroos). Dit virus nestelt zich in een van de zenuwwortels van het aangezicht, meer bepaald in een van de zijtakjes in het oor. Daar blijft het virus sluimeren en jaren later kan het opnieuw de kop opsteken. Als dat gebeurt, tast het mogelijks je gezichtszenuwen aan.

Als je het Ramsay-Huntsyndroom snel behandelt, wordt het risico op complicaties minder. Complicaties zijn onder andere blijvende zwakte van de gezichtsspieren en doofheid.

Lees ook: Wie moet zich laten vaccineren tegen zona?

Symptomen van Ramsay-Huntsyndroom

123_gezicht_verlamming_2022.jpg
De Amerikaanse neuroloog James Ramsay, aan wie de aandoening haar naam ontleent, beschreef het ziektebeeld voor het eerst in 1907. Enkele symptomen zijn kenmerkend: 

  • Pijn in het oor: dit is het eerste symptoom. Het virus infecteert het binnoor, waardoor je heftige pijn in en achter het oor krijgt.
  • Blaasjes in het oor: soms zijn er blaasjes in het oor of op de oorschelp zichtbaar. De blaasjes kunnen zich ook vormen op de tong, het gehemelte of in het gezicht. 
  • Gehoorverlies: er kan sprake zijn van gehoorverlies. Ook oorsuizen en duizeligheid zijn mogelijk.
  • Verlamming van gezichtsspieren: kort na het begin van de oorpijn zullen de spieren van het gezicht verlammen, meestal aan één zijde van het gezicht. In welke mate het gezicht wordt verlamd, varieert van persoon tot persoon. Aangezien er ook verlamming is van de spieren rondom het oog, kan het oog niet goed sluiten. Soms gaat het oog zelfs helemaal niet meer dicht.
  • Veranderde smaak: ook de zenuw in het voorste gedeelte van de tong kan aangetast worden. Dit is de zenuw die de smaak bepaalt, en dus is het mogelijk dat je eten niet meer of anders smaakt na een infectie. 
  • Droge ogen: het oog aan de kant van de gezichtsverlamming zal minder traanvocht aanmaken. Dit oog kan ook minder goed knipperen en sluiten, zodat het droger zal worden.

Wie kan Ramsay-Hunt syndroom krijgen?

Het Ramsay-Huntsyndroom kan optreden bij iedereen die waterpokken heeft gehad. Het komt vaker voor bij oudere volwassenen, meestal bij mensen ouder dan 60 jaar. Het syndroom is zeldzaam bij kinderen.
De infectie kan ernstig zijn bij mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem, bij pasgeborenen en zwangere vrouwen.

Lees ook: De 'kus-des-doods': waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby's?

Snelle behandeling is belangrijk

Na diagnose van het syndroom is het belangrijk om snel te behandelen met antivirale middelen. Als ondersteuning geeft men ook ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie. Voorts moeten patiënten voldoende rusten.
De meeste mensen herstellen spontaan, al kan dat wel enkele weken tot enkele maanden duren. De blaasjes in de mond en gehoorgang genezen al na enkele dagen. 

Men ziet soms ook dat de symptomen – zoals de ogen niet vlot meer kunnen openen en sluiten - na behandeling verbeteren, maar in mindere mate opnieuw optreden in periodes van vermoeidheid.

Lees ook: Mogelijke fysieke oorzaken van vermoeidheid

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.kinderneurologie.eu
https://www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram