De 'kus-des-doods': waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby's?

123-man-koortslip-koortsblaas-herpes-10-15.jpg

nieuws Recent circuleerde er op internet een verhaal van de Britse moeder wiens baby bijna overleed na een kusje. De meoder had namelijk een koortslip en besmette daardoor haar kindje met het gevaarlijke herpesvirus.

Wat zijn koortsblaasjes?
Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dat is een zeer besmettelijk virus. Veel mensen worden als kind besmet met dat virus, dat levenslang aanwezig blijft in het lichaam. Als uw weerstand vermindert, bijvoorbeeld door stress, koorts, overdreven zon, menstruatie, enzovoorts, kan het geactiveerd worden en koortsblaasjes veroorzaken. Dat is eerder vervelend dan erg.
Bij jonge baby's kan een besmetting door het herpes simplex virus wel zeer ernstig zijn omdat hun afweersysteem nog onvolgroeid is. Bovendien worden ze zeer gemakkelijk besmet.

Waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor zuigelingen?
Een besmetting met het herpes simplex virus kan bij zuigelingen tot 4-6 maanden zeer ernstig verlopen. Dat is onder meer afhankelijk van het feit of de baby al dan antistoffen tegen het herpes virus van de moeder heeft meegekregen. Het virus kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen en bijvoorbeeld hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot zeer ernstige, blijvende letsels en zelfs tot overlijden.

Hoe kunt u voorkomen dat een baby besmet raakt?
Het besmettingsgevaar is het hoogst op het ogenblik dat er blaasjes verschijnen. Maar ook bij signalen voor het verschijnen van de blaasjes kan u besmettelijk zijn. Koortsblaasjes zijn besmettelijk totdat ze helemaal ingedroogd zijn. Dat duurt ongeveer één à twee weken.

• Als u een koortslip hebt of voelt aankomen, mag u uw baby zeker niet knuffelen of zoenen. Dat geldt ook voor andere huisgenoten, verzorgers of kinderen die koortsblaasjes hebben. Niet voor niets wordt de kus van een herpesvirus-drager aan een pasgeborene de kus-des-doods genoemd.
• Was uw handen grondig voor u de baby verzorgt of voedt en elke keer na het aanraken van de lippen.
• Was ook spullen die de baby in de mond steekt, zoals flessen, fopspenen enzovoorts.
• Gebruik voor de baby een aparte handdoek en washandje en zorg ervoor dat deze niet in aanraking komen met de koortsblaasjes.

Mag u borstvoeding geven als u koortsblaasjes hebt?
• Bij blaasjes op of rond de tepel wordt borstvoeding afgeraden. U mag ook geen afgekolven melk gebruiken.
• Zorg ervoor dat de borsten niet in aanraking komen met actieve koortsblaasjes (via de handen, een doekje...). Was altijd de handen als u een koortsblaasje hebt aangeraakt.
• Zorg ervoor dat de baby nooit in aanraking komt met de blaasjes. Draag eventueel een mondmasker.
• Indien u een antiviraal middel moet nemen, vraag dan aan uw arts of u borstvoeding mag geven.

Wat moet u doen als uw baby toch besmet wordt?
• Als een baby jonger dan 6 maanden een koortslip krijgt of andere tekenen die kunnen wijzen op een infectie (koorts, lusteloosheid, slecht drinken...), raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Het virus kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen en blijvende schade veroorzaken. Waarschijnlijk zal onmiddellijk een antiviraal geneesmiddel worden toegediend.
• Als het virus in de ogen komt (bijvoorbeeld door met de handjes te wrijven), kan een ooginfectie ontstaan met blijvende oogschade tot gevolg.

Bronnen
http://www.huidinfo.nl/herpes_overzicht.html
http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/koortsblaasjes/
http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/herpessimplex.htm


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram