Wie moet zich laten vaccineren tegen zona?

zostavax-vaccin-zona-herpse-VZV-08-17.jpg

nieuws

De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht over de vaccinatie tegen het varicella-zostervirus (VZV) dat zona veroorzaakt. 

De overgrote meerderheid van de volwassen bevolking (95 %) werd ooit met het VZV geïnfecteerd. VZV is verantwoordelijk voor twee verschillende klinische syndromen. 

  • De primaire VZV-infectie veroorzaakt varicella (water- en windpokken), een besmettelijke huidziekte die typisch bij kinderen voorkomt. Op de Belgische markt zijn verschillende vaccins tegen de primaire VZV-infectie beschikbaar. 
  • VZV kan na verscheidene decennia weer opleven en herpes zoster (HZ, zona, gordelroos) veroorzaken. Deze gelokaliseerde of gegeneraliseerde pijnlijke huiduitslag treft voornamelijk oudere volwassenen. Ongeveer een derde van de bevolking zal ooit een HZ-episode doormaken. 
  • Postherpetische neuralgie (PHN) is een complicatie van HZ die maanden- tot zelfs jarenlang chronische pijn kan veroorzaken en waarvan de incidentie met toenemende leeftijd stijgt.

    Herpes zoster (HZ) is in België verantwoordelijk voor een aanzienlijke ziektelast en een toenemende leeftijd is een belangrijke risicofactor. Om deze reden adviseert de HGR om vaccinatie in overweging te nemen voor personen tussen 65 en 79 jaar. 
  • Over het beste leeftijdsvenster heerst nog onduidelijkheid en vaccinatie kan op individueel niveau overwogen worden. 
  • In geval van immunosuppressieve therapie kan deze vaccinatie worden overwogen vanaf de leeftijd van 50 jaar, maar indien mogelijk, ten minste 4 weken vóór het begin van de immunosuppressieve therapie.
  • Vaccinatie dient aan de hand van een enkelvoudige dosis Zostavax te gebeuren. Er zijn geen gegevens die het toedienen van een tweede dosis rechtvaardigen. 
  • Personen met een voorgeschiedenis van HZ en met chronische aandoeningen (bijv. diabetes mellitus, chronisch nierfalen, COPD, RA) mogen gevaccineerd worden, tenzij de onderliggende aandoening een contra-indicatie vormt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cellulaire immuundeficiëntie. 
  • Er werd aangetoond dat het levend verzwakt HZ-vaccin bij personen tussen 50 tot 79 jaar gedurende 5 jaar na de vaccinatie een gedeeltelijke bescherming tegen HZ (werkzaamheid van het vaccin: 52 %) en PHN (67 %) biedt. De bescherming neemt over een periode van 10 jaar gestaag af. Er zijn geen gegevens beschikbaar over de werkzaamheid van het vaccin na de leeftijd van 80 jaar. 
  • Zostavax mag niet worden gebruikt in de behandeling van acute HZ, voor de preventie van PHN bij een acute HZ of voor de behandeling van PHN. 
  • Het is niet nodig om vóór de toediening van Zostavax® het doormaken van varicella te bevragen of serologische testen uit te voeren om de immuniteit voor varicella te bepalen. ?
  • Het levend verzwakt HZ-vaccin (Zostavax) is veilig en er zijn alleen lichte bijwerkingen op de injectieplaats en hoofdpijn als systemische bijwerking gemeld.

Bron:
Hoge Gezondheidsraad. 
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9209_hgr_advies_zonaa5_pdt.pdf


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram