Aspirine bij virale infectie kan leiden tot syndroom van Reye

123_ziekte_kind_ziekenhuis_2021.jpg

dossier Het syndroom van Reye is een zeldzame maar ernstige aandoening die zwellingen in de lever en de hersenen veroorzaakt. De aandoening treft meestal kinderen en tieners die herstellen van een virale infectie.

Symptomen

Kinderen met het syndroom van Reye kampen met een daling van de bloedsuikerspiegel en een stijging van de ammoniak- en zuurtegraad in het bloed. Daarnaast kan zwelling optreden in de lever en de hersenen.

Bij kinderen jonger dan 2 jaar zijn de eerste verschijnselen van het syndroom van Reye:

Diarree
Snelle ademhaling

Bij oudere kinderen en tieners manifesteert de ziekte zich als:

Aanhoudend braken
Ongewone slaperigheid of lethargie

Naarmate de aandoening vordert, kunnen de symptomen evolueren tot:

Irritant, agressief of irrationeel gedrag
verwarring, desoriëntatie of hallucinaties
Zwakte of verlamming in armen en benen
Epileptische aanvallen
Overmatige lethargie
Afname van het bewustzijnsniveau

Lees ook: Hoe kan je diarree behandelen?

Oorzaken

De precieze oorzaak van het syndroom van Reye is onbekend, maar de aandoening komt meestal voor bij kinderen en jongvolwassenen die herstellen van een virale infectie - bijvoorbeeld een verkoudheid, griep of waterpokken. De meeste patiënten kregen aspirine om de symptomen te verlichten, waardoor men dit medicijn in verbrand brengt met het syndroom.

Men gaat ervan uit dat bij het syndroom van Reye kleine structuren in de cellen – mitochondriën - beschadigd raken. Mitochondriën voorzien cellen van energie en ze zijn bijzonder belangrijk voor een gezonde leverfunctie. Als de lever zijn energievoorziening verliest, begint hij te falen. Dit kan leiden tot een gevaarlijke opeenhoping van giftige chemicaliën in het bloed, waardoor het hele lichaam wordt beschadigd en de hersenen opzwellen.

Lees ook: Nieuwe test maakt onderscheid tussen bacteriële en virale infectie bij kinderen

Behandeling

Het syndroom van Reye is niet te genezen. De behandeling bestaat er dus in om de symptomen te verlichten. Het is vaak nodig om de patiënt op te nemen op de afdeling intensieve zorgen. Hier worden vitale lichaamsfuncties zoals de ademhaling en de hartslag ondersteund. Via een infuus wordt het vochtgehalte op peil gehouden en ook de bloedsuikerspiegel houdt men in de gaten. Daarnaast monitoren artsen de druk in de schedel en proberen ze te voorkomen dat iemand in coma raakt. Men geeft corticosteroïden en plastabletten om de zwelling van de hersenen tegen te gaan, soms aangevuld met medicijnen die bloedingen kunnen voorkomen en middelen tegen epileptische aanvallen.

Of een kind met de ziekte van Reye herstelt, hangt voor een groot deel af van de ernst en omvang van de hersenzwelling. Bij een laattijdige diagnose kan iemand al binnen een paar dagen in coma raken en soms zelfs overlijden. Ontdekt men de ziekte in een vroeg stadium, dan kan men de symptomen op tijd behandelen. In dat geval verloopt de aandoening mild en is er kans op volledig herstel.

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.dokter.nu
https://www.nhs.uk

Lees ook: Tien zaken die je moet weten over epilepsie

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram