Nieuwe test maakt onderscheid tussen bacteriële en virale infectie bij kinderen

Laatst bijgewerkt: februari 2017
123m-kind-bloed-labo-oz-02-17.jpg

nieuws Voor kinderen onder de vijf jaar is een nieuwe test (ImmunoXpert) ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren onderscheid kunnen maken of een patiëntje met koorts of acute luchtwegproblemen een bacteriële of virale infectie heeft. Hiermee wordt het mogelijk om onnodig gebruik van antibiotica terug te dringen. De nieuwe test werd ontwikkeld aan het UMC Utrecht.

Bij kinderen die met koorts of acute luchtwegproblemen binnenkomen, kunnen artsen op basis van de klachten geen onderscheid maken tussen een infectie door een bacterie of een virus. Voor de zekerheid wordt vaak alvast een antibioticakuur voorgeschreven zonder dat op dat moment duidelijk is dat het om een bacteriële infectie gaat. Hierdoor wordt vaak onnodig antibiotica voorgeschreven.

Nieuwe bloedtest
In een studie (uitgevoerd in zes ziekenhuizen in Nederland en Israël) bij 577 kinderen jonger dan 5 jaar (en een gemiddelde leeftijd van 21 maanden) bleek dat de test (ImmunoXpert) in de meeste gevallen een goed onderscheid maakt tussen een bacteriële en een virale infectie. De belangrijkste bevinding was dat een “virale testuitslag” bij 98-99% van de kinderen inderdaad betekende dat ze een virale infectie hadden. Met deze nieuwe bloedtest, die is gebaseerd op de gecombineerde analyse van een drietal eiwitten, kan de arts voorkómen dat antibiotica worden voorgeschreven aan patiënten met een virale infectie. Naast een meer accurate diagnose en behandeling dan de op dit moment beschikbare methoden, leidt gebruik van de nieuwe test ook tot een doelmatiger gebruik van antibiotica.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram