- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen 2024-2025
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierGezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
Wanneer overschakelen van kinderzitje op verhogingskussen?
nieuws
Laat uw kind zo lang mogelijk meereizen in een speciaal autozitje : tot het 18 kg weegt of totdat het zitje duidelijk niet meer geschikt is voor zijn grootte (het hoofd komt over de rand van het zitje). Dan kan u overschakelen op een verhogingskussen.
Plaats uw kind niet te vroeg op een verhogingskussen. Om goed beschermd te zijn met een verhogingskussen, moet een kind minimum 1,10 m groot zijn. Een verhogingskussen met rugsteun waarbij het kind zelf wordt vastgemaakt met de gewone autogordel (driepuntsgordel), biedt kinderen lichter dan 15 kg onvoldoende bescherming. Plaats dus nooit een kind op een verhogingskussen als hij/zij minder dan 15 kg weegt.
Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar is het bekken van een kind nog te broos om weerstand te bieden aan de heupriem van de veiligheidsgordel. De gordel biedt slechts een doeltreffende bescherming aan kinderen die minimum 1,50 m groot zijn.
Bij een botsing kan de heupriem naar boven schuiven en tegen de buik van het kind drukken, waardoor het gewond kan raken. Voor een doeltreffende bescherming moet de heupriem plat over de heupen liggen. De riem mag niet naar boven schuiven op de buik van het kind. Een goed verhogingskussen met armsteunen houdt de heupriem van de gordel laag over de heupen.
In tegenstelling tot wat vele ouders denken, is het diagonale gedeelte van de gordel langs de hals van het kind niet zo gevaarlijk, maar wel hinderlijk. Met een verhogingskussen valt ook dit ongemak weg. De diagonale riem mag in geen geval achter de rug of onder de arm worden geschoven.
De Belgische wetgeving laat toe dat kinderen vanaf 1,35 m met de gewone veiligheidsgordel worden vastgeklikt. Voor hun veiligheid is het echter aangeraden om kinderen tot 1,50 meter op een verhogingskussen te vervoeren. Kinderen die nog geen 36 kg wegen en nog comfortabel op het verhogingskussen zitten, kunnen er best nog zo lang mogelijk gebruik van maken.
Voor jongere kinderen is een verhogingskussen met ruggesteun aangeraden. De ruggesteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt en biedt ook een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd. Een verhogingskussen met rugsteun en zijdelingse bescherming is comfortabeler en veiliger wanneer het kind in slaap valt. De rugsteun is dubbel aan te raden als de zetel van de wagen geen hoofdsteun heeft.
Indien de rugsteun van het verhogingskussen door de hoofdsteun in de auto niet recht kan staan, kan u best de hoofdsteun omkeren of weghalen.
Gebruik geen gordelaanpasser in plaats van een verhogingskussen.
Een gordelaanpasser kan enkel gebruikt worden in combinatie met een verhogingskussen.
Het verhogingskussen mag enkel gebruikt worden met een driepuntsgordel. Als uw wagen enkel over een heupgordel achteraan beschikt, mag u het verhogingskussen niet gebruiken. Het kind moet dan gewoon op de zetel plaatsnemen en de heupgordel dragen.
Meer info:
Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) - www.bivv.be
Kind & Gezin -
www.kindengezin.be