Tips voor goed stoken in open haard of houtkachel

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Tijdens het stoken van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij. Als u let op een paar eenvoudige punten kunt u overlast en gezondheidsklachten voorkomen of beperken, en toch genieten van een gezellig vuurtje.

• Gebruik alleen hout dat gekloofd anderhalf tot twee jaar onder een afdak is gedroogd, is geschikt voor de open haard of houtkachel. Droog hout kan u herkennen aan scheuren en loszittende schors. Droog hout weergalmt als u twee stukken tegen elkaar staat, terwijl nat hout een dof geluid geeft.
Nat hout is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het verbranden van nat hout eerder tot schoorsteenbranden.

• Volgende houtsoorten mag u niet verbranden in open haard of houtkachel omdat hierbij chemische stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en die van omwonenden:
- Sloophout;
- Geverfd hout;
- Geïmpregneerd hout of verduurzaamd hout (herkenbaar aan de lichtgroene kleur);
- Gebeitst hout (herkenbaar aan de zwart-bruine kleur);
- Multiplex;
- Spaanplaat.

• Openhaard blokken bestaan uit paraffine, een (rest)produkt uit de aardolie-industrie, en zaagsel, afval uit de houtverwerkende industrie. Ze zijn niet bedoeld om in een kachel te stoken.

• Een houtkachel is geen 'allesbrander'. Doe er geen huisvuil, plastic of papier in. Dat is trouwens bij wet verboden.

• Het vuur aanmaken met vloeibare stoffen zoals brandspiritus is uit den boze. Licht samengedrukte proppen krantenpapier zijn praktisch, maar omwille van de drukinkten niet de meest ecologische keuze. Begin met losse houtjes of natuurlijke aanmaakblokjes. Voeg daarna kleine hoeveelheden hout toe totdat het vuur op volle sterkte brandt.

• Er moet voldoende luchttoevoer zijn. De uitlaatklep naar de schoorsteen staat bij het begin van het stoken best volledig open. Kachels zijn (meestal) voorzien van regelbare kleppen, waarmee u de luchttoevoer kan regelen. Deze kleppen zet u tijdens het stoken best volledig open. Als het vuur te heet wordt, voegt u best minder brandstof toe in plaats van de luchttoevoer te minderen. Vermindert u de luchttoevoer toch, let er dan op dat de vlammen niet kleiner worden want dan is er te weinig luchttoevoer.

• Er kunnen problemen ontstaan wanneer er in het huis mechanische luchtafvoer is zoals centrale ventilatie of een afzuigkap. Door deze onderdruk wordt de trek in de schoorsteen te klein. Een mogelijke oplossing is dan een aparte luchttoevoer via een buis door de kruipruimte, die vanaf een buitenmuur dicht bij de open haard uitmondt.

• Let op de kleur van de rook die uit de schoorsteen komt. Donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. De oorzaak kan een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer, te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof zijn. Witte of kleurloze rook wijst er meestal op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig (behalve bij gasverbranding, waar de vlam blauw moet zijn). Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.

• Ventileer uw woning goed tijdens het stoken. zet een raam of deur op een kier tijdens het stoken, tenzij er een ventilatierooster voorzien is. Afhankelijk van het type open haard of houtkachel moet je meer of minder ventileren tijdens het stoken. Een open vuur verbruikt per uur al snel 250 m³ lucht (een kamer met een hoogte van 2,5 m en afmetingen van 10 bij 10 m). Een gesloten verbrandingstoestel gebruikt veel minder lucht, in het totaal nog geen 50 m³ per uur.

• Het vuur moet vanzelf uitbranden. Als u een vuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij. Daarom moet het vuur vanzelf uitbranden. Verlaat het pas als het goed gedoofd is, zo vermijd je brandgevaar. Gooi ook geen hout meer op het vuur kort voor u het huis verlaat of naar bed gaat.

• Stook niet bij mistig of windstil weer; omwonenden en buren ondervinden dan veel overlast.

• Laat de schoorsteen elk jaar vegen en leeg de aslade op tijd.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram