Reizen met hemofilie

nieuws Hemofilie is een erfelijke bloedziekte gekenmerkt door een verstoring van de bloedstolling. Mits een aangepaste behandeling en een goede controle en opvolging kan een hemofiliepatiënt een vrijwel normaal leven leiden.
Alvorens een reis naar het buitenland aan te vatten is het belangrijk dat de hemofiliepatiënt enkele voorzorgen neemt en zich voorziet van de nodige behandelingsmiddelen en zich informeert omtrent de adressen en de coördinaten van de behandelingscentra voor hemofilie in het land van bestemming.

1. Sluit een reisverzekering af voor eventuele repatriëring naar België. Die moet zwart op wit hemofilie als aandoening dekken. Vraag raad aan uw verzekeringsmakelaar of aan de verzekeringsmaatschappij.
2. Voorzie u van een Europese Ziekteverzekeringskaart als u naar een land binnen de Europese Unie reist. Die kaart vervangt sinds juni 2004 het formulier E112 en kunt u verkrijgen bij uw ziekenfonds.
3. Vraag aan uw arts een medisch getuigschrift voor de douane, opgesteld in het Engels, dat het vervoer van intraveneuze injectiebenodigdheden en geneesmiddelen tegen hemofilie verantwoordt.
4. Vraag aan uw Hemofilie Behandelcentrum de contactgegevens van gelijkaardige centra (en/of eventueel de hospitalen) in de streek waar u zult verblijven voor uw vakantie of uw werk. Die gegevens vindt u ook op de website van de Hemofilie Wereldorganisatie (www.wfh.org). De Belgische Hemofilievereniging kan u hierover ook inlichtingen verstrekken.
5. Voorzie u bij uw apotheker of in uw Hemofilie Behandelcentrum van de benodigde hoeveelheid stollingsfactor voor de hele reis.

Vergeet niet om het volgende in uw koffer - of handbagage bij een vliegreis - te steken:
1. Uw bijgewerkte jaarlijkse hemofiliekaart die u krijgt van de Belgische Hemofilievereniging, uw hemofilieboekje en uw bloedgroepkaart.
2. De resultaten van het laatste onderzoek in uw Hemofilie Behandelcentrum.
3. Het in het Engels opgestelde medische getuigschrift, uw Europese Ziekteverzekeringskaart, het verzekeringsattest en de contactgegevens van de Hemofilie Behandelcentra.
4. Een volledige reisapotheek: pijnstiller, koortswerend geneesmiddel, aambeienzalf, bloedstelpende kompressen, antistollingsproducten (tranexaamzuur), koudekompressen, ontsmettingsmiddel, steriele kompressen, verbanden, …
5. Een koelbox of isotherme zak om uw - stollingsfactor koel te bewaren, zeker 's zomers of als u naar warme streken trekt. De bewaringstijd en temperatuur zijn verschillend van stollingsfactor tot stollingsfactor. Raadpleeg daarom de bijsluiter die in elke geneesmiddelenverpakking steekt.
6. Voldoende stollingsfactor voor het hele verblijf: zowel voor de behandeling op verzoek, als de profylactische behandeling of voor een eventuele immunotolerantie behandeling.
Voorzie bovendien een extra hoeveelheid voor - een eventueel ernstig ongeval of chirurgische ingreep (de minimale behandelingshoeveelheid moet voldoende zijn voor de eerste 48 uren, die voorafgaan aan repatriëring).

Als u met het vliegtuig reist, moet u alle documenten bij u houden in de cabine. Het risico voor verlies van uw bagage is miniem maar niet onbestaande. Steek ook uw geneesmiddelen zelf in uw handbagage om het risico op drukverlies te omzeilen. Laat de noodzakelijkheid hiervan vermelden op het douanecertificaat.
www.haemophilia.be/


Laatst bijgewerkt: juni 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram