Bescherm kindervoetjes op de fiets

nieuws Per jaar komen er 4.400 kinderen tussen de 0 en 12 jaar oud op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht omdat ze met hun voet tussen de spaken van een fiets terecht zijn gekomen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Nederland. Het gaat vooral om kinderen die bij hun ouders achterop de fiets zitten. Daarnaast werden er jaarlijks gemiddeld 140 kinderen behandeld nadat zij uit een kinderzitje waren gevallen. Eenderde daarvan liep door de val een hersenschudding of ander hersenletsel op.

Vooral kinderen van 3, 4 en 5 jaar oud lopen veel risico. Zij zitten meestal achter op de fiets in een fietsstoeltje én hun benen worden steeds langer. Een spaakbeknelling zorgt meestal voor oppervlakkig letsel of kneuzingen (41%), maar ook botbreuken komen voor. 16% van de slachtoffertjes breekt het onderbeen, 10% hun enkel of verzwikt deze (12%).
Dit leed kan eenvoudig voorkomen worden met een aangepaste spaakbescherming van hard plastic. Gewone jasbeschermers voldoen niet omdat het dunne plastic ervan niet bestendig is tegen de schopkracht van het kind.
Bestaan er voor autostoeltjes duidelijke regels, op het gebied van kindervervoer op de fiets bestaat in België geen reglementering. Een passagier meenemen op de bagagedrager is wel verboden, tenzij de fiets voorzien is van voetsteuntjes. In Nederland is een kindveilige zitplaats op de fiets, met voldoende steun voor rug en voeten, wettelijk verplicht voor kinderen tot acht jaar.
Er bestaat een Europese norm voor veilige kinderstoeltjes voor de fiets, EN 14344, maar deze richtlijn is geen wettelijke norm. Bovendien is de richtlijn niet universeel voor veilig vervoer van kinderen op de fiets, maar slaat zij slechts op een categorie van kinderzitjes om kinderen te transporteren met een gewicht van tussen de 9 en 22 kilogram, die zelfstandig kunnen zitten. Het geldt dus alleen voor kinderen met een leeftijd van ongeveer 9 maanden tot 5 jaar.
Volgens deze Europese norm moeten de zitjes ter hoogte van de voetsteuntjes voorzien zijn van voldoende grote hardplastic spaakbeschermers. Ze moeten ten minste een driepuntsgordel hebben, waarbij de gordelband minstens twee centimeter breed moet zijn. De gordel moet voorzien zijn van een `gecompliceerde sluiting', zodat kinderhandjes de sluiting niet kunnen openen.

Meer info:
www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram