Babyluiers zijn veilig

123_baby_bil_verzorging.jpg

nieuws

De FOD Volksgezondheid heeft een studie uitgevoerd naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in babyluiers. Er zijn sporen teruggevonden in sommige luiers, maar in concentraties die 1000 maal onder de Europese limietwaarden liggen.

Er werden 20 stalen van grote merken, huismerken en eco-merken geananlyseerd. In sommige luiers werden sporen gevonden van stoffen zoals ftalaten, nonylfenol, dioxines en glyfosaat. Deze stoffen houden een risico in als ze in een bepaalde hoeveelheid voorkomen. De analyses toonden concentraties van 1 tot 4 mg/kg of 0.0004 procent in massa voor de hoogste concentratie. Dit komt overeen met een suikerklontje dat wordt opgelost in 1000 liter water of vijf tot de rand gevulde badkuipen.

Deze concentraties liggen ver onder de door de Europese grenswaarden. De resultaten van de studie tonen dus dat alle luiers aan de bestaande normen voldoen, maar een totale verwijdering van schadelijke stoffen in babyluiers zou ideaal zijn. De FOD Volksgezondheid heeft de luierproducenten ontmoet en geïnformeerd over de analyses en resultaten en hen gevraagd of een totale verwijdering of vervanging uitvoerbaar is.

De FOD Volksgezondheid plant dit jaar ook een gelijkaardige studie naar schadelijke stoffen in tampons en maandverbanden.

Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram