Personen met verminderde immuniteit krijgen derde vaccin

123m-vaccin-4-1-21.jpg

nieuws Op basis van het advies van de Task Force vaccinatie en een studie van het Federaal Kenniscentrum heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist om een extra vaccin aan te bieden aan personen met een verminderde immuniteit. Zij maken door een bepaalde aandoening of behandeling minder antistoffen aan na hun basisvaccinatie met 1 of 2 vaccins en zouden met een derde beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

Uit recente wetenschappelijke cijfers blijkt dat 300.000 à 400.000 patiënten gebaat zouden zijn bij het toedienen van een extra dosis mRNA vaccin (momenteel Pfizer of Moderna). “Een extra vaccin kan zorgen voor een toename van antistoffen en een sterkere immuunrespons,” zo staat in het persbericht dat onze redactie ontving. 

Lees ook: Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest

Wie krijgt een uitnodiging voor een derde vaccin?
Concreet gaat het om personen met een aangeboren verminderde immuniteit, patiënten die chronische nierdialyse krijgen, HIV-patiënten van wie het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed waardoor ze een hoger risico op infectie lopen, mensen met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren die in actieve behandeling zijn of waren, transplantatiepatiënten en mensen met ontstekingsziekten die behandeld worden met geneesmiddelen die de immuniteit verlagen. 

Wie in aanmerking komt voor een derde vaccin zal automatisch een uitnodiging ontvangen om dit najaar in de dan nog beschikbare vaccinatiecentra langs te komen voor een derde prik.

Lees ook: Afvalwater verraadt besmetting met COVID-19 nog voor de eerste symptomen

Wat met andere risicogroepen en het zorgpersoneel?
Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of een derde vaccinatie ook opportuun is voor hoogbejaarden en andere risicogroepen. Wat zorgpersoneel betreft wil de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid graag de vaccinatiegraad verhogen. Of er een verplichting komt, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt in september de knoop doorgehakt op basis van een aantal nieuwe adviezen. Voor ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn wel parameters opgemaakt en de overkoepelende (beroeps)organisaties hebben acties genomen om hun personeel aan te zetten om zich te laten vaccineren.  

Lees ook: Het grotsyndroom: moeite om het ‘normale’ leven op te pakken

Bronnen:
https://news.belgium.be

https://www.vrt.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram