Is veel sporten slecht voor het hart?

123-sport-schoen-lopen-12-17.jpg

nieuws

Uit onderzoek in Californië zou blijken dat de kans op verkalking in de kransslagaders van het hart groter is bij mensen die veel sporten. Het gaat daarbij om blanke mannen die meer dan 7,5 uur per week sporten.

De onderzoekers wilden nagaan wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten bij ‘jonge volwassenen’. Daarbij hebben zij ook gekeken naar de effecten van lichaamsbeweging. Voor het onderzoek volgden zij ruim 5000 mensen gedurende 25 jaar. Tijdens deze periode werden de deelnemers op 8 verschillende momenten door de onderzoekers teruggezien. Hierbij werd steeds een vragenlijst ingevuld, waarbij de deelnemers onder meer moesten aangeven hoe lichamelijk actief zij waren. Daarnaast werd lichamelijk onderzoek gedaan en bloedonderzoek verricht. Na 25 jaar werd bij alle deelnemers een CT-scan gemaakt om te onderzoeken of er sprake was van verkalking van de kransslagaders van het hart. De onderzoekers stelden hierbij dat een hogere mate van aderverkalking overeenkomt met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Uiteindelijk waren van ruim 3000 deelnemers (slechts 62 % van de oorspronkelijke groep) voldoende gegevens beschikbaar voor het onderzoek. Op basis van de gegevens uit de vragenlijsten onderscheidden de onderzoekers 3 verschillende groepen, waarbij ze 150 minuten actief bewegen per week gebruikten als ‘richtlijn’: mensen die minder dan 150 minuten per week actief bewogen (dus ‘minder dan de richtlijn’), mensen die ruim 150 minuten per week actief bewogen (‘voldoend aan de richtlijn’) en mensen die meer dan 450 minuten per week actief bewogen (‘3 keer zoveel als de richtlijn’).

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die meer dan 450 minuten per week actief bewogen een grotere kans hadden op het ontwikkelen van verkalking in de kransslagaders. Dit gold specifiek voor blanke mannen: zij hadden bijna 2 keer zoveel kans op het ontwikkelen van aderverkalking ten opzichte van de mensen die minder dan 150 minuten actief bewogen.

De onderzoekers besluiten dat er een verband lijkt te bestaan tussen veel sporten en de ontwikkeling van verkalking van de kransslagaders bij blanke mannen. Ze benadrukken echter dat hiermee niet vaststaat dat veel sporten ook leidt tot een hogere kans op een hartaanval. 

Het zou ook kunnen gaan om goedaardige verkalking die de bloedvaten eerder versterkt, zoals uit ander recent onderzoek bij sporters is gebleken. Een kalkrijke plaque geeft een lager risico op een hartinfarct dan een vetrijke plaque. Mogelijk dat de extra kalk de vaatvernauwingen in de kransslagaders van sporters wat stabieler maakt en zo extra bescherming biedt tegen potentiële hartinfarcten.

Uit het onderzoek bleek overigens dat diabetes type 2 en een hoge bloeddruk - twee factoren waarvan bekend is dat ze het risico op hart- en vaatziekten verhogen – beduidend vaker voorkwamen in de groep mensen die minder dan 150 minuten per week actief bewogen.

Bron:
http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(17)30577-3/fulltext
http://circ.ahajournals.org/content/136/2/138
http://doktermedia.nl/reviews/cardiologie/2017/11/25/te-veel-sporten-verhoogt-risico-op-hartaanval-met-name-bij-blanke-mannen/


Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram