Speciale oefeningen helpen tegen incontinentie na prostaatwegname

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Een van de grote problemen na wegname van de prostaat (prostatectomie) in geval van kanker is het hoge risico op urine-incontinentie. Uit een studie aan de Universiteit van Leuven blijkt dat een speciaal oefenprogramma zowel de duur als de ernst van de incontinentie gevoelig kan verbeteren.
De patiënten volgden een speciaal trainingsprogramma en werden wekelijks ambulant opgevolgd gedurende gemiddeld 8 weken. Het trainingsprogramma bestond onder meer in uitleg over de anatomie van de blaas en de bekkenbodemspieren, een aangepast trainingsprogramma voor die spieren en biofeedback. De patiënten moesten die oefeningen 90 keer per dag in verschillende posities uitvoeren en de samentrekkingen van hun bekkenbodemspieren ook toepassen bij hun dagelijkse activiteiten.
Na drie maanden bleken nog slechts 10% van de oefengroep incontinentieproblemen te hebben tegenover 44% in een groep zonder oefenprogramma. Na 1 jaar was dit gedaald tot 4 resp. 17%

Lees ook: Prostaatklachten: deel 1. Aandoeningen van de prostaat


bron: Lancet 2000, 98-102


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram