Wat kan je doen tegen cellulitis?

In dit artikel
Wat kan je doen tegen cellulitis?

dossier

Een aanzienlijk deel van de vrouwen heeft last van cellulitis op de benen of elders op het lichaam. Wat kan je zelf doen om cellulitis weg te krijgen? 

Cellulitis: huidziekte?

Getty_cellulitis_2023.jpg

© Getty Images

Cellulitis is een ontsteking van de huid en weke delen (subcutis en diepere lagen), veroorzaakt door een infectie. In de volksmond is cellulitis (cellulite) echter een term voor onregelmatige vetverdeling met sinaasappelhuid als gevolg.
Cellulitis komt meestal voor op de heupen, boven- en achterkant van de dijen, billen, knieën en buik. Ook slanke vrouwen kunnen cellulitis hebben. Overgewicht kan sinaasappelhuid wel in de hand werken, maar het heeft ook te maken met hormonale veranderingen (zwangerschap, menopauze, anticonceptie), stress, een onevenwichtig dieet, een zittende levensstijl, het vasthouden van water en een slechte lymfedrainage of bloedcirculatie. Hieraan moet worden toegevoegd dat cellulitis fundamenteel wordt geassocieerd met vrouwelijke hormonen, wat verklaart waarom mannen er zelden last van hebben. Heeft een man er wel last van, dan is het zeer plaatselijk.

Lees ook: Waarom krijg je cellulite en kan je het behandelen?

Cellulitis verwijderen en voorkomen

  1. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging (minstens drie keer per week). Profiteer van de kleinste kans om de bloedcirculatie in je benen te stimuleren (neem de trap in plaats van de lift, stap uit de bus of metro voor je eindbestemming...).
  2. Als je een zittend beroep hebt, is het belangrijk om elk uur een paar stappen te zetten.
  3. Let op je voeding: vermijd verzadigde vetten, suikers, enzovoort. Kies voor fruit en groenten met vochtafdrijvende eigenschappen (asperges, prei, watermeloen, meloen, enz.) en blijf goed gehydrateerd (water, groene thee, enz.).
  4. Geef jezelf een massage, eventueel met een paardenharen-handschoen, om de bloed- en lymfecirculatie te stimuleren.
  5. Gebruik een verstevigende crème om de huid glad te maken.
  6. Vermijd het dragen van te strakke broeken: ze drukken de benen en billen samen en veroorzaken een slechte veneuze afvoer.

Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?

Bronnen:
https://www.huidziekten.nl
https://www.womenshealthmag.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram