Geen overeenstemming over beste behandeling van prostaatkanker

nieuws Volgens een studie van het US Agency for Healthcare Research and Quality verschenen in The Journal of the American Medical Association bestaat er geen overeenstemming bij de Amerikaanse urologen en gespecialiseerde kankerradiologen over de beste behandeling van prostaatkanker. Aan de studie werd meegewerkt door 76% van de Amerikaanse radiologen en door 64% van de urologen.
- Er bestond wel overeenstemming over de noodzaak om de PSA-test om prostaatkanker op te sporen systematisch uit te voeren bij mannen tussen 50 en 75 jaar.
- 93% van de urologen zegt de voorkeur te geven aan chirurgie in plaats van bestraling voor mannen met een levensverwachting van 10 jaar of meer. 72% van de radiologen was van mening dat bestraling even effectief is als chirurgie. Er bestaan op dit ogenblik geen wetenschappelijke studies die overtuigend de voordelen van de ene boven de andere therapie hebben bewezen.
- Beide groepen artsen waren het over eens dat het risico op incontinentie en seksuele problemen (zoals impotentie) groter is bij chirurgie dan bij bestraling.
- Beide groepen waren het er ook over eens om geen behandeling in te stellen of om in eerste instantie een hormonenbehandeling in te stellen bij mannen met een weinig aggressieve kanker en in functie van de PSA-waarden.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram