Over het prikkelbaar-darmsyndroom

Laatst bijgewerkt: maart 2005
prikkelbare-darm.jpg

boeken-interviews Ongeveer tien procent van de mensen lijdt aan het prikkelbaar-darmsyndroom. Klachten die hiermee gepaard gaan, zijn buikkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en verstopping of diarree. Een kant-en-klare behandeling hiervan is nog niet voor handen, maar dat er genoeg mogelijkheden zijn om de klachten te verminderen of zelfs te doen verdwijnen, laat dit boek zien.

Prikkelbare darm geeft allereerst algemene informatie over spijsvertering en het prikkelbaar-darmsyndroom, zoals:
wat is het prikkelbaar-darmsyndroom?
wat zijn de symptomen?
wat zijn de oorzaken?
hoe verloopt een gezonde spijsvertering?
Vervolgens wordt ingegaan op de verschillende behandelmethoden die er zijn. Hierbij komt zowel de medische behandeling aan bod, als de mogelijkheid tot zelfhulp op de volgende gebieden:
de invloed van voeding;
de samenhang tussen psyche en lichamelijk welzijn;
de positieve werking van fitness.
Tot slot worden een aantal praktische tips gegeven, zoals het doen van bepaalde oefeningen, het uitvoeren van darmmassage en het drinken van bepaalde soorten kruidenthee.

Beide auteurs zijn werkzaam in het medische circuit. Dr. Wolfgang Kruis is geneesheer-directeur. Hij houdt zich intensief bezig met onderzoek naar het prikkelbaar-darmsyndroom, en is dan ook één van de leidende figuren op dit gebied. Dr. Martin Rebstock is praktiserend arts, werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis in Tübingen (Duitsland). Daarnaast is hij medisch redacteur.

Het boek geeft een compleet overzicht van wat het prikkelbaar-darmsyndroom is. De nieuwe inzichten over diagnose, medicijnen en behandeling komen aan de orde, waardoor het een goede leidraad kan zijn voor patiënten en hun arts. Daarnaast biedt het ook houvast voor mensen die met soortgelijke klachten rondlopen, maar bij wie nog geen diagnose is gesteld.

Vooral de informatie over zelfhulp en de praktische tips zijn erg handig: heel concreet wordt uitgelegd wat patiënten zelf kunnen doen om hun klachten te verminderen. Tegelijkertijd wordt benadrukt dat bij iedere patiënt weer andere dingen aanslaan. Elke patiënt moet voor zichzelf uitzoeken wat wel helpt en wat niet; dit boek biedt daarbij een stevige helpende hand.

Prikkelbare darm - Dr. Wolfgang Kruis en Dr. Martin Rebstock - Uitgeverij: De Driehoek - ISBN: 9060306627 - Adviesprijs: € 14,90 - verschenen 2004

Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram