Dagelijks frisdrank maakt kinderen dik

nieuws Kinderen van 5 jaar die dagelijks 1 of meer glazen gezoete fris- of fruitdrank krijgen, hebben vaker ernstig overgewicht dan kinderen die dergelijke drankjes minder vaak krijgen. Hoe meer gezoete frisdranken kinderen in hun kleutertijd krijgen, hoe meer ze wegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het toonaangevende tijdschrift Pediatrics.

In een steekproef van 9600 kinderen bekeken de onderzoekers de samenhang tussen het gebruik van suikerhoudende dranken (van cola en Gatorade tot gezoete vruchtensapjes) en de BMI van de kinderen. 17% van de kinderen had op 4- en 5-jarige leeftijd overgewicht, en ca 16% was obees. Ongeveer 11% kreeg elke dag ten minste een glas (0,25 l) met suiker gezoete drank. In vergelijking met kinderen van 5 die weinig frisdrank dronken, was de kans op overgewicht bij kinderen die dagelijks frisdrank dronken 12 % hoger.

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar (The New England Journal of Medicine)

Ruim driehonderd kinderen kregen in de ochtendpauze anderhalf jaar lang een klein blikje limonade met zoetstof, en nog eens driehonderd limonade met suiker. Die blikjes vervingen de sap en limonade die ze gewoonlijk van thuis meekregen. Welk kind welk drankje kreeg, werd tot het einde van de studie geheim gehouden.

De kinderen die suikervrije limonade hadden gedronken bleken na anderhalf jaar een kilo lichter dan degenen die limonade met suiker hadden gekregen. Het verschil kwam vooral door minder lichaamsvet. In de light groep nam het vetgehalte in het lichaam van de kinderen af en in de suikergroep nam het toe. Van suikerhoudende limonade werden kinderen dus dikker. Daarnaast was er een verschil in lengte.

De kinderen in de light groep groeiden in anderhalf jaar 10,3 cm en die in de suikergroep 10,7 cm, een verschil van 0,36 centimeter. We schatten dat dit een verschil in gewicht veroorzaakte van bijna 0,2 kilo.

Kinderen van 7 tot 11 jaar drinken volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 0,6 liter suikerhoudende dranken per dag – dat staat gelijk aan 12 klontjes suiker. Als ze in plaats daarvan light dranken of water drinken zouden ze twee kilo kunnen afvallen, zeggen de onderzoekers. Frisdranken en sappen bevatten bovendien zuur waar tandglazuur in oplost.

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram