Leefomgeving doodt elk jaar 1,7 miljoen kinderen

123-stad-drukte-vervuiling-leefm-03-17.jpg

nieuws Meer dan een kwart van de kinderen die sterven voor ze vijf jaar oud zijn, sterft door toedoen van een vervuilde leefomgeving. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuw rapport. Het betekent dat op jaarbasis zo’n 1,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar door toedoen van vervuiling om het leven komen. Deze kinderen sterven doordat ze geen toegang hebben tot schoon drinkwater, omdat de lucht waarin ze leven vervuild is of omdat mensen in hun omgeving roken. Ook een slechte hygiëne is een belangrijke (indirecte) doodsoorzaak.

Longontsteking en diarree
De belangrijkste doodsoorzaken van kinderen die overlijden voor ze vijf jaar oud zijn, zijn: luchtwegproblemen, zoals longontsteking (te wijten aan vervuilde licht binnens- en buitenshuis) en diarree (te wijten aan een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne). Luchtwegproblemen eisen jaarlijks 570.000 kinderlevens, terwijl diarree zo’n 361.000 kinderen fataal wordt. Nog eens 270.000 kinderen sterven al in de eerste maanden van hun leven, bijvoorbeeld doordat ze te vroeg geboren worden. Iets wat voorkomen kan worden door toegang tot schoon drinkwater, betere sanitaire voorzieningen en hygiëne. 200.000 kinderen sterven jaarlijks door malaria. Ook dat kan voorkomen worden, door de voortplanting van de malariamug lastig te maken (bijvoorbeeld door vaten waarin drinkwater wordt opgeslagen af te dekken).

Een leven lang last
Kinderen die in een vervuilde leefomgeving opgroeien, ondervinden daar niet alleen in hun kinderjaren last van, zo benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie. Soms leidt het tot blijvende gezondheidsproblemen. Wanneer peuters en kleuters zowel in huis als buitenshuis aan luchtvervuiling en rook van sigaretten worden blootgesteld, neemt de kans op longontsteking en chronische luchtwegproblemen (zoals astma) toe. Blootstelling aan luchtvervuiling vergroot bovendien de kans op hartziekten, een beroerte en kanker. Investeren in de bestrijding van bijvoorbeeld vervuild drinkwater en luchtvervuiling kan dan ook enorme effecten hebben op de volksgezondheid.

Aanpak
Het bestrijden van vervuilde leefgebieden verdient volgens de Wereldgezondheidsorganisatie prioriteit omdat het een groeiend probleem is. Neem bijvoorbeeld elektronisch en elektrisch afval (zoals oude mobiele telefoons) dat niet gerecycled, maar ergens gedumpt wordt. Kinderen worden middels dat afval blootgesteld aan giftige stoffen die kunnen leiden tot concentratieproblemen, longziekten en kanker. En naar verwachting wordt er tussen 2014 en 2018 zo’n 19 procent meer van dit soort afval gegenereerd.

Ondertussen stijgen ook de temperaturen en CO2-concentratie in de atmosfeer, waardoor er meer pollen in de lucht terechtkomen. Die pollen verhogen de kans op astma onder kinderen. Wereldwijd hebben 11 tot 14 procent van de kinderen van vijf jaar en ouder te maken met astma-symptomen en in 44 procent van de gevallen is dat terug te leiden naar het milieu waarin ze opgroeien. Luchtvervuiling en sigarettenrook verergeren bovendien de symptomen van astma-patiënten.

Bronnen:
https://www.scientias.nl/vervuiling-eist-jaarlijks-17-miljoen-kinderlevens/
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/pollution-child-death/en/


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram