Bewegen verkleint kans op borstkanker

nieuws Lichamelijke inspanning tijdens de vruchtbare jaren en na de menopauze verlaagt de kans op borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek in het vakblad Cancer.

De onderzoekers vergeleken 1500 vrouwen van 20-98 jaar met borstkanker met 1500 vrouwen zonder borstkanker. Lichamelijke beweging, zowel in de vruchtbare levensfase als in de postmenopauze, bleek het risico op borstkanker te verkleinen. Het grootste effect werd gezien bij vrouwen die 10 tot 19 uur in de week (of 2 uur per dag) bewogen; bij hen nam het risico met 30 procent af ten opzichte van fysiek inactieve vrouwen. De intensiteit van de lichamelijke inspanning hadden geen invloed op de uitkomst. Het gunstige effect van lichamelijke activiteit werd geheel teniet gedaan wanneer het lichaamsgewicht aanzienlijk toenam. Het gunstige effect werd vastgesteld bij alle types van borstkanker.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram