Nieuwe aanpak overgewicht bij huisarts

nieuws Het kenniscentrum Eetexpert heeft, samen met artsen, de artsenvereniging Domus Medica, en de huisartsopleiding materialen uitgewerkt om huisartsen te helpen in de aanpak van overgewicht en obesitas. Het nieuwe materiaal zorgt voor aanvulling en actualisatie van de bestaande Belgische richtlijnen, en ondersteunt de arts bij het gebruik ervan.

Uit de gezondheidsenquête van 2008 blijkt dat 47% van de volwassenen kampt met overgewicht. Bij 14% is de mate van overgewicht zo uitgesproken dat er sprake is van obesitas of zwaarlijvigheid (Body Mass Index van 30 of meer). Obesitas heeft niet steeds, maar wel vaak een sterke impact op de gezondheid. Het is daarom belangrijk om te weten wie een verhoogd gezondheidsrisico loopt zodat gepaste hulp kan worden geboden.

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 4 op 10 patiënten met overgewicht door hun huisarts gewezen worden op de mogelijke gezondheidsrisico’s.
Een concreet stappenplan ondersteunt de huisarts bij doordachte detectie van risico-patiënten en goede verwijzing bij gezondheidsrisico’s. Voor het eerst krijgt de huisarts online, niet enkel een naam maar ook de kwalificaties en specifieke werkdomeinen van zijn collega–hulpverlener snel voorgeschoteld.

Omdat overgewicht op verschillende levensdomeinen ingrijpt pleit de Wereldgezondheidsorganisatie voor een integrale benadering met een voedings-, bewegings-, en psychologisch luik gericht op verandering van levensstijl. Dit veronderstelt goed multidisciplinair samenwerken tussen verschillende zorgverstrekkers.

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram