Mag ik chocolade of pralines met een wit laagje nog opeten?

nieuws Op chocolade of pralines kan na enkele dagen soms een wit laagje vormen. Dit verschijnsel noemt men ‘rijp’. Dit verschijnsel wijst niet op bederf van de pralines, alleen op een niet-optimale bewaring. Ze mogen dus nog gerust opgegeten worden, al kan het zijn dat ze minder smakelijk zijn.

Er bestaan twee soorten rijp: vetrijp en suikerrijp. Vetrijp is een dun laagje op het oppervlak van de chocolade dat ontstaat wanneer vetten naar het oppervlak van de chocolade stijgen of opnieuw kristalliseren. Dit kan gebeuren indien de chocoladelaag te dun is, indien niet voldoende werd gemengd, bij een onstabiele vulling of wanneer de chocolade bij een te hoge temperatuur wordt bewaard.
Suikerrijp ziet eruit en voelt aan als een laagje fijne suikerkorreltjes. Suikerrijp ontstaat wanneer de suiker in de chocolade opnieuw kristalliseert. Dit gebeurt wanneer er zich condensatie vormt op de chocolade door een sterke temperatuurschommeling (bv. door ze uit de koelkast te halen) of door ze te bewaren bij te hoge vochtigheid.

Chocolade en pralines moeten steeds droog bewaard worden op een constante temperatuur tussen 15° en 18°C en beschermd tegen het licht. Ideaal is aluminiumfolie of een blikken doos. Pralines met alcohol of roomboter bewaart of eet u het best koel (recht uit de koelkast). Zorg er voor dat u de pralines en andere chocoladeproducten niet bewaart in de buurt van voedingswaren of stoffen met een typische, krachtige geur. Chocolade heeft immers de bijzonderheid dat ze zeer makkelijk geuren opneemt.

Voor chocolade geldt als vuistregel: hoe korter de bewaartijd, hoe beter de kwaliteit van het product. Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.


Laatst bijgewerkt: maart 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram