Bittere chocolade vermindert kans op hartziekten

nieuws Chocolade is misschien niet goed voor de lijn, maar volgens recente medische studies is het snoepgoed wel erg gezond.

Wie op tijd en stond een stukje chocolade eet, verwijdt de aders en stimuleert de doorbloeding, waardoor het risico op hart- en vaatziekten daalt, zo heeft de BBC onder aanhaling van wetenschappelijk onderzoek gemeld.

Niet elke soort chocolade komt in aanmerking. Natuurlijk moet er ook een maat staan op het dagelijkse chocoladeverbruik", stelt dokter Mary Engler, van de Universteit van California.

Melkchocolade levert niet het gewenste resultaat, bittere chocolade des te meer. Donkere chocolade bevat immers meer flavonoïde, een stof die de aders verwijdt. "Lekker en gezond gaan hier hand in hand", lacht dokter Engler.

Voor het onderzoek van Engler en haar collega's moesten 11 gewillige proefpersonen twee weken lang dagelijks 45 gram bittere chocolade eten. Tien andere kandidaten offerden eveneens hun lijn op voor de wetenschap en verorberden dagelijks evenveel chocolade zonder flavonoïde.
De onderzoekers stelden na deze 'proef'-termijn vast dat de aders van de personen die bittere chocolade hadden gegeten met 10 procent waren verwijd. Bij de andere proefpersonen was er een lichte vernauwing van de aders. Het gehalte aan flavanoïde in het bloed van de bittere chocolade-eters lag acht keer hoger dan bij het begin van de test. Bij de andere testgroep bleef het gehalte onveranderd.

Wie geen bittere chocolade lust, kan zijn portie flavonoïde halen uit thee of blauwe bessen. Die producten zijn bovendien veel gezonder dan chocolade, want daarin zitten veel calorieën en verzadigde vetten.

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram