Wat moet een slechte slaper ‘s avonds eten?

nieuws Wat er ’s avonds op je menu staat, kan de kwaliteit van je nachtrust beïnvloeden. Mits een aantal aanpassingen in je eetpatroon kan je van een slechte slaper misschien wel een goede slaper worden.

Een echt ‘dieet tegen slapeloosheid’ bestaat er nog niet, maar er is wel een geloofwaardige piste die door een Amerikaans team (Universiteit van Columbia) werd uitgetest. Iedereen weet dat een zware maaltijd ’s avonds een goede nachtrust kan verstoren, maar gaat het enkel om de hoeveelheid of moeten ook de kwaliteit en de samenstelling van het avondmaal in vraag worden gesteld? Wel, het is precies rond de samenstelling dat dit team een studie heeft gedaan.

Voor die test werden een aantal deelnemers samengebracht die in goede gezondheid verkeerden en een gemiddelde leeftijd van 35 jaar hadden. Ze werden gedurende een paar nachten afgezonderd in een gecontroleerde ruimte. Om 22u moesten ze gaan slapen en om 7u moesten ze opstaan. Sommige avonden moesten ze aanschuiven aan een buffet waar ze zelf konden opscheppen waar ze zin in hadden, andere avonden kregen ze een menu geserveerd dat door een voedingsdeskundige was samengesteld. En die laatste maaltijden bevatten meer vezels en proteïnen dan zij spontaan aten en ook minder (verzadigde) vetten en suikers.

De analyse van de slaapparameters toont aan dat de meer evenwichtige maaltijden het inslapen bevorderen (bijna twee keer zo snel als op andere dagen), het aantal micro-ontwakingen (die men zich niet altijd herinnert) verminderen en de recuperatie (in termen van duurtijd van de diepe slaap) verbeteren.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om die gegevens zoals ze nu zijn te extrapoleren, maar toch gaan de onderzoekers er sindsdien van uit dat ‘een aanpassing van het eetgedrag wellicht nuttig kan zijn om slaapproblemen aan te pakken’. Uiteraard is diepgaander onderzoek omtrent deze materie noodzakelijk om definitieve conclusies te trekken.

bron: Journal of Clinical Sleep Medicine (www.aasmnet.org/jcsm)

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram