Slaap: wat zijn de slechtste en beste jobs voor je nachtrust?

123-vr-slapen-nacht-wakker-11-17.jpg

nieuws

Een bedrijf in beddengoed, Get Laid Beds, voerde de enquête uit onder 3.000 mannen en vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn al veel studies over dit onderwerp verricht, maar bijzonder in deze studie is, dat men rekening hield met de factoren anciënniteit en geslacht voor 23 verschillende jobsectoren. De vraag luidt dus: met welke job slaap je slechter of beter, afhankelijk van of je een junior of een senior bent, een man of een vrouw?

Lees ook: Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel?

De slechtste jobs voor je nachtrust

Dit zijn de sectoren die je moet vermijden als je 's nachts (goed) wilt slapen:

  • Wetenschap en farmaceutische sector
  • De zakenwereld, consulting en management
  • Vrije tijd, sport en toerisme
  • Gezondheidszorg
  • Wetshandhaving en veiligheid

Deze rangschikking is misschien niet verrassend, maar in het blogbericht van Get Laid Beds met de resultaten van de enquête (zie bronnen), merkt men op dat beroepen in de toerismesecor en de vrijetijdsbesteding bovenaan de lijst staan. Er is dan ook speculatie over een postpandemische vakantieboom. 

Maar hoe zit het met leraren en thuishulp die vaak dergelijke ranglijsten aanvoeren? Zij slapen niet (veel) beter dan voorheen en komen er vlak na, op de 6e en 7e plaats. 

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

De beste jobs voor een goede nachtrust

Dit zijn de beste sectoren voor een nachtrust van minimum 7 uur:

  • Energie en nutsvoorzieningen
  • Marketing, reclame en public relations
  • Verkoop
  • Transport en logistiek
  • Aanwerving

De daaropvolgende functies zijn verkoop en IT. "Een leuke en plezierige werkomgeving of een rol die weinig of geen verantwoordelijkheid vergt, maakt je minder snel ongerust over de dag die voor je ligt", staat er in de blogpost. "Het is echter interessant om te zien dat sommige sectoren die men regelmatig onder de loep neemt, zoals energie en nutsvoorzieningen, het hoogst genoteerd staan."

Lees ook: '2 minuten tot je slaapt': inzichten en praktische slaaptips

Anciënniteit: mannen versus vrouwen

De grote trend die uit deze nieuwe enquête naar voren komt, is het verschil tussen man en vrouw als het gaat om de evolutie in slaapkwaliteit: anciënniteit. Wanneer we de curves voor mannen en vrouwen bekijken, zien we inderdaad een bijna volmaakte symmetrie die in omgekeerde richting evolueert: een man die initieel goed slaapt, slaapt steeds minder goed naarmate hij zich ontwikkelt in zijn vakgebied. Voor vrouwen geldt het omgekeerde: zij slapen slecht in het begin van hun carrière, maar hun slaap verbetert naargelang de anciënniteit. Het resultaat is dat we in leidinggevende functies mannen hebben die slecht slapen en vrouwen die (plots) heel goed slapen, of in ieder geval veel beter. 

Lees ook: Heb je minder slaap nodig of slaap je slechter als je ouder wordt?

Bronnen: 
https://www.getlaidbeds.co.uk
https://www.iflscience.com

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram