- dossierKan melatonine helpen om beter te slapen?
- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierSnurken: oorzaken en behandelingen
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Doorbraak in heelkundige behandeling slaapapneu
nieuws
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep. Tijdens de ingreep wordt een tweedelig implantaat (Advance System) in de tong aangebracht dat voorkomt dat de tong tijdens de slaap achteruit valt en de keelholte afsluit. De resultaten van de ingreep bij de eerste tien patiënten zijn veelbelovend.
Bij alle patiënten werd een grote verbetering gezien van de afwijkingen en klachten veroorzaakt door obstructief slaapapneu. Zo werd vastgesteld dat de keelholte niet meer of veel minder dichtklapt en dat het sociaal storend snurken en de overmatige slaperigheid overdag belangrijk verminderd was.
Obstructief slaapapneu is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort en fragmentatie van de slaap. In België kampt 4% van de mannen en 2% van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patiënten is de slaperigheid van dien aard dat ze grote kans lopen op auto-ongevallen. Op lange termijn hebben deze patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
De huidige behandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker (Continuous Positive Airway Pressure, kortweg CPAP) of een mondprothese (Mandibular Advancement Device, kortweg MAD) waarmee de patiënt elke nacht dient te slapen. Hoewel deze behandelopties efficiënt en afdoende zijn, blijft er een groep van patiënten over voor wie deze behandeling niet geschikt is. Voor deze patiënten bestond tot nu toe geen alternatief, tenzij een ingrijpende operatie aan de luchtpijp (tracheotomie) of aan boven- en onderkaak.
De implantatie bestaat uit een kortdurende interventie, vergt 1 overnachting in het ziekenhuis en is weinig belastend voor de patiënt. Het individueel opspannen van het implantaat gebeurt 2 weken later onder plaatselijke verdoving. Andere heelkundige behandelingsopties zijn erg invasief en pijnlijk, vergen langere hospitalisatie en gaan gepaard met veel ongemak. Veel patiënten zijn niet bereid om zo'n ingrijpende operatie te ondergaan.
Het innovatieve van de ingreep die de UZA-artsen nu met succes hebben toegepast is dat de tong de keelholte niet meer afsluit tijdens de slaap en dat dit effect na implantatie nog verder aan te passen is. De resultaten die op deze manier werden bekomen zijn beter dan andere heelkundige methoden.
Lees ook: Wat is slaapapneu en hoe kan je het voorkomen en behandelen?