Is slapen zonder hoofdkussen gezond?

dossier

Voor sommige mensen heeft slapen zonder kussen voordelen, maar het is niet voor iedereen aan te raden. Het soort kussen dat je gebruikt, kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Als je het verkeerde kussen gebruikt, kan dat leiden tot slaapverlies, nek- of rugpijn.

Lees ook: Hoe maak je nieuwe lakens donszacht?

Hoe belangrijk is een hoofdkussen?

Getty_slapen_bed_slaap_2023.jpg

© Getty Images

Een slechte houding 's nachts belemmert de slaapkwaliteit en kan overdag tot pijn leiden. Het kan er ook voor zorgen dat je bij het ontwaken rug- of nekpijn ervaart.
Hoofdkussens vervullen in deze zin een belangrijke rol, omdat ze het hoofd uitgelijnd houden met de nek en ruggengraat tijdens de slaap. Als je ruggengraat of nek niet in een neutrale positie staan, kan je 's nachts telkens wakker worden en uiteindelijk een slaaptekort opbouwen.
Idealiter houd je je hoofd in een neutrale positie ’s nachts. In deze positie rust het hoofd recht op de schouders en is het niet te ver naar achteren of naar voren gekanteld. Zo wordt de druk op je nekspieren ook gelijkmatiger verdeeld. Je hebt dan minder kans op nekpijn, stijfheid en hoofdpijn.

Lees ook: Wat is het beste hoofdkussen?

Welk kussen moet je kiezen?

  • Als algemeen advies geldt dat een kussen het best niet te dik, niet te dun en niet te zacht is. Als een kussen te dik is, kantelt je hoofd omhoog, wat mogelijks nekklachten veroorzaakt. Ook kan je rugpijn krijgen doordat je wervelkolom op deze manier niet in een rechte lijn ligt. 
  • Als een kussen te dun is, geeft het te weinig ondersteuning aan je nek. Je hoofd kantelt naar beneden, waardoor de nekspieren worden belast. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar je hoofd verminderd, waardoor je licht in je hoofd kunt worden of zelfs hoofdpijn krijgt.
  • Ook een zacht kussen is niet aan te raden. Het wordt namelijk al gauw te dun als je erop ligt. Je kan beter slapen op een stevig kussen dat even dik is als de afstand van je nek tot je schouder.

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

Rugslapers versus buikslapers

  • Rugslapers hebben een relatief dun kussen nodig. Zonder kussen zou het hoofd naar achteren kantelen. Met een dik kussen zou dan weer de kin op de borst zakken.
  • Buikslapers vinden zelf vaak dat het gebruik van een kussen hun onderrug belast. Dit gebeurt soms als het hoofd te ver naar achteren wordt geduwd, wat leidt tot een kromming van de wervelkolom. Op je buik slapen, is sowieso een ongezonde slaaphouding omdat je nek en je hoofd uit de rechte lijn komen. Zonder kussen slapen is in deze houding het best te verantwoorden, want zo blijft je wervelkolom nog enigszins in een rechte lijn. En als je toch graag een kussen gebruikt als buikslaper, dan kan je het best kiezen voor een heel dun exemplaar.

Lees ook: Waarom word je dik van slecht slapen?

Als je last hebt van puistjes in je gezicht, dan zal een kussen dit mogelijks nog verergeren. De huid van je gezicht kan namelijk niet ademen of transpireren op een kussen. Je huid wordt daardoor vetter, wat mee-eters en puistjes bevordert. Een kussen wordt bovendien snel vuil, wat op zijn beurt leidt tot een slechtere huid.
In dat geval kan je misschien proberen om je kussen te vervangen door een handdoek of laken uit natuurlijk materiaal. Je vouwt de handdoek of het laken dubbel tot je de gewenste hoogte hebt bereikt, zodat je nek en hoofd op gelijk niveau met je rug liggen.

Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.slaapinfo.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram