Mag je vrijen als je zwanger bent?

123-koppel-zw-buik-slapen-170_11.jpg

nieuws Vrijen tijdens de zwangerschap is over het algemeen geen probleem. Het houdt meestal geen risico's in voor de baby. Wel kan het zijn dat u (of uw partner) minder zin hebt in seks, of dat een andere vrijtechniek nodig is naarmate uw buik dikker wordt.

Hoe seksualiteit wordt beleefd tijdens de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Dit geldt zowel voor u zelf als voor uw partner. Dat heeft niet alleen te maken met hormonale en lichamelijke veranderingen, ook in emotioneel opzicht is het een bijzondere periode. Ook de relatie met uw partner verandert: hij moet wennen aan de situatie, aan uw lichaam dat verandert... Praat er met elkaar over als u problemen ervaart of twijfels hebt.

Gevaarlijk voor de baby?
Het is een fabeltje dat vrijen of een orgasme schadelijk zou zijn voor de baby of een vroeggeboorte of een misval zou kunnen veroorzaken, ook niet als u eerder al een misval hebt gehad. De vrucht kan niet beschadigd worden door vrijen en er bestaat geen gevaar van infectie van de baby. Niet alleen is het embryo beschermd door de vruchtvliezen, het vruchtwater en de baarmoederwand. Ook de baarmoedermond is afgesloten zodat sperma niet in de buurt van het embryo kan komen.

Het kan wel voorkomen dat een miskraam net na een vrijpartij begint. Het vrijen heeft dan het op gang komen van de afstoting van het al afwijkende of dode vruchtje wat vervroegd.
Op het einde van een zwangerschap kan het wel zijn dat de arts aanraadt om niet meer te vrijen. Dit heeft dan te maken met de voortijdige opening van de baarmoederhals. Sperma zou de rijping (het vlugger opengaan) van de baarmoederhals bevorderen. Dit kan dan weer de geboorte te vroeg op gang brengen.

Wanneer mag u niet meer vrijen?
In sommige gevallen kan uw arts wel afraden om te vrijen:
• als de vliezen gebroken zijn, vanwege het gevaar op infecties
• bij bloedverlies
• bij ernstige spataderen rond de vagina
• als de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia)
• bij (te) vroege weeën
• bij een risico op vroeggeboorte laat in de zwangerschap, door prostaglandines in sperma (hormonen die de bevalling in gang kunnen zetten)
Maak u zich daarover zorgen, bespreek dat dan met uw huisarts of gynaecoloog.

Minder zin in seks?
In het begin van de zwangerschap is het niet uitzonderlijk dat het verlangen om te vrijen afneemt. Maar er zijn ook vrouwen die meer zin hebben om te vrijen.
• Tijdens de eerste drie maanden hebben veel vrouwen minder zin in seks, vooral bij een eerste zwangerschap. Daarin spelen verschillende factoren: hormonale veranderingen, vermoeidheid, misselijkheid, schrik om de baby te kwetsen... De behoefte aan intimiteit en tederheid blijft wel bestaan en kan zelfs sterker zijn.
• Tijdens de vierde tot zesde maand verandert de doorbloeding van de geslachtsorganen, waardoor ze gevoeliger zijn. Vaak zijn de kwaaltjes van de eerste drie maanden ook verdwenen. Daardoor hebben veel vrouwen juist extra zin om te vrijen.
• Tijdens de laatste drie maanden zorgen een dikke buik, druk op de blaas en vermoeidheid ervoor dat veel vrouwen weer minder zin hebben in seks.

Pijn tijdens het vrijen?
• Door de grotere gevoeligheid van de vagina, schaamlippen, clitoris, borsten en tepels kan een orgasme veel heftiger zijn, wat als pijnlijk kan worden ervaren.
• Omdat de vagina korter wordt, kan een diepe penetratie van de penis erg gevoelig zijn. Ook kan de vagina minder vochtig zijn.
• Ook de toenemende druk op de blaas kan vrijen onaangenaam maken.
• Tijdens de zwangerschap kunnen er spataderen rond de vagina ontstaan die pijnlijk kunnen zijn.
• Pijn kan ook een gevolg zijn van een schimmelinfectie of een blaasontsteking. De verandering in de zuurtegraad van de slijmvliezen kan namelijk leiden tot een schimmel- of bacteriële infectie. Raadpleeg in dat geval uw arts.
• Na een orgasme kan uw buik hard aanvoelen doordat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Dat kan geen kwaad. Rustig ademen, een warm bad of een warmwaterkruik kunnen helpen om u te ontspannen.

Vrijtechniek aanpassen
Praktisch gezien kan het nodig zijn uw vrijtechniek wat aan te passen naarmate de zwangerschap vordert. De klassieke houding waarbij de man bovenop ligt, kan een probleem geven als uw buik dikker wordt. Sommige seksstandjes zijn dan meer geschikt. Zoek samen naar een aangename houding tijdens het vrijen, praat erover wat voor jullie allebei prettig is.

Geniet ook van andere intieme contacten zoals knuffelen, wederzijdse bevrediging met de hand of mond... wanneer om een of andere reden geslachtsgemeenschap moeilijk is of niet goed aanvoelt. Ook zonder veel seks kan de zwangerschap een periode van bijzondere intimiteit zijn tussen u en uw partner.
vrouw bovenop: de vrouw zit in hurk- of kniezit bovenop haar partner.
• op de schoot: de vrouw gaat op de schoot van de partner zitten. Als de penis te diep gaat, doet u dit standje het best op een stoel. Zo kan de vrouw op haar voeten steunen en heeft ze meer controle over de diepte van de penetratie.
• op de bedrand: de vrouw gaat op de bedrand zitten of liggen, de partner zit met zijn knieën op de grond voor haar.
man bovenop: als de partner voldoende op zijn knieën en ellebogen of armen steunt, raakt hij de buik niet.
zijligging: Hierbij liggen beide partners met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om uw partner de ruimte te geven.
lepeltjeshouding: beide partners liggen op hun zijde met de man tegen de rug van de vrouw aan.
op handen en knieën: de vrouw zit op handen en knieën met de partner achter haar.

Bronnen:
http://www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit
http://www.seksualiteit.be/zwanger/zwanger-en-seks/seks-tijdens-de-zwangerschap
http://shop.rutgers.nl/webwinkel/volwassenen/zwanger-en-vrijen/15251&page=


Laatst bijgewerkt: september 2016
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram