Klaarkomen zonder sperma: wat is de oorzaak van een droog orgasme?

In dit artikel
Klaarkomen zonder sperma: wat is de oorzaak van een droog orgasme?

dossier

Een droog orgasme is een orgasme zonder ejaculatie. De penis geeft dus geen sperma vrij. Op zich is een droog orgasme niet schadelijk voor de gezondheid, maar voor het onderliggende probleem is mogelijks een behandeling nodig. De aandoening kan ook mentale gevolgen hebben, als iemand zich bijvoorbeeld schaamt of als er een kinderwens is.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Getty_man_penis_seks_teelbal_2022.jpg

© Getty Images

Meestal komt een droog orgasme voor na een blaas- of prostaatverwijderingsoperatie. Het gevolg kan zijn dat je geen sperma meer produceert, en dus ook niet ejaculeert tijdens een orgasme. Andere oorzaken zijn:

  • Meerdere orgasmes hebben in een korte periode. Het lichaam heeft dan tijd nodig om de spermavoorraad weer aan te vullen.
  • Zenuwbeschadiging als gevolg van diabetes, multiple sclerose of een ruggenmergletsel
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk, een vergrote prostaat of stemmingsstoornissen
  • Een verstopt spermakanaal
  • Een tekort aan testosteron
  • Een genetische voortplantingsstoornis
  • Laserprostaatchirurgie en andere procedures om een vergrote prostaat te behandelen
  • Radiotherapie voor de behandeling van prostaatkanker
  • Een operatie om zaadbalkanker te behandelen
  • Stress en andere psychologische problemen kunnen ook een droog orgasme veroorzaken, maar dit is vaak situatiegebonden. Het is mogelijk dat je de ene keer wel normaal kan klaarkomen en de andere keer niet.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Droog orgasme versus retrograde ejaculatie

Hoewel een droog orgasme en retrograde ejaculatie op hetzelfde moment kunnen optreden, zijn ze niet hetzelfde type aandoening.

Retrograde ejaculatie treedt op wanneer de hals van je blaas zich niet kan sluiten tijdens een orgasme. Je blaas kan het terugstromen niet stoppen, waardoor het sperma terug in je blaas stroomt. Het wordt meestal veroorzaakt door alfablokkers of operaties aan de blaas of prostaat die de blaashals beschadigen.

Bij mannen met retrograde ejaculatie komt er weinig of geen sperma uit de penis als ze klaarkomen. Het lichaam laat het sperma los in de urine, waardoor de urine troebel kan lijken. Bij een droog orgasme komt daarentegen helemaal geen sperma uit de penis. Dit kan een gevolg zijn van retrograde ejaculatie, maar het is geen retrograde ejaculatie op zich.

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Kan je een droog orgasme behandelen?

Een droog orgasme zelf kan je niet behandelen, maar je kan wel soms de onderliggende oorzaak wegnemen. Als een droog orgasme bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door medicatie, kan je met je arts bespreken om over te schakelen op een ander medicijn. Hebben de droge orgasmes te maken met psychologische stress, dan is therapie soms een oplossing. Voor retrograde orgasmes kan de arts medicatie voorschrijven, zodat de blaas zich tijdens het hoogtepunt sluit.

Droge orgasmen zijn in andere gevallen niet behandelbaar, bijvoorbeeld na operaties waarbij een deel van de prostaat werd verwijderd. Personen met een kinderwens vragen het best raad aan hun dokter. Eventueel verwijst hij of zij door naar een vruchtbaarheidsspecialist om de mogelijkheden te bespreken.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram