Laat u testen op darmkanker

nieuws Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de derde bij de man (na longkanker en prostaatkanker). Darmkanker treft jaarlijks ruim 4.000 Vlamingen. Bij ongeveer de helft gaat het om een erfelijke vorm. Als de ziekte tijdig opgespoord wordt, is er een goede kans op genezing. In sommige gevallen kan dikkedarmkanker zelfs voorkomen worden.
Een dikke darm tumor ontstaat altijd uit een poliep. Een poliep is een woekering van het darmslijmvlies. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook blijven. Sommige poliepen (de zogenaamde adenomen) kunnen kwaadaardig worden. Door poliepen op te sporen en te verwijderen, kan dikkedarmkanker dus bij veel mensen voorkomen worden.

Darmkanker treedt vooral op na de leeftijd van 50 jaar. Dit is dan ook de leeftijd waarop opsporing zinvol is door een test waarbij onzichtbaar bloed in de stoelgang (Fecal Occult Bleeding Test of FOBT) wordt onderzocht. Dit is een vrij eenvoudige test die u zelf kan uitvoeren. Als de test positief is, is een ander onderzoek nodig waarbij de darm met een camera wordt onderzocht (colonoscopie).

Momenteel wordt aangeraden dat gezonde personen vanaf 50 jaar elk jaar een FOB-test doen, ook zonder dat ze klachten vertonen. In Vlaanderen is er voor darmkanker nog geen bevolkingsonderzoek opgestart. Momenteel wordt nagegaan onder welke vorm dit het best georganiseerd wordt.


In geval van klachten zal de arts de ontlasting laten onderzoeken en eventueel een colonoscopie voorschrijven.
Volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker:
•veranderingen in het ontlastingspatroon (minder frequente of juist frequentere ontlasting),
•aanhoudende diarree of constipatie die blijft duren (ondanks medicatie),
•bloed in de stoelgang,
•krampen of buikpijn die blijven aanslepen,
•vermagering,
•langdurige verminderde eetlust.

Risicopersonen
Bij poliepen of darmkanker in de familie en bij patiënten met inflammatoire darmziekten start de screening met behulp van een colonoscopie vanaf 40 jaar (of vanaf 10 jaar jonger dan de leeftijd van het aangetaste familielid), en wordt het onderzoek om de vijf jaar herhaald.

Meer info:
www.dikkedarmkanker.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram